Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zeman kvůli Čaputové připustil svůj nedostatek. U Šefčoviče ocenil zkušenosti

Autor: Jan Kálal - 
17. března 2019
10:30

Slováky čeká na konci března prezidentské finále, ve kterém se utkají právnička Zuzana Čaputová a místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič. A zatímco české politické špičky přikyvují, jak je dobře, že se lidé budou rozhodovat mezi dvěma proevropskými kandidáty, český prezident Miloš Zeman nabídl těsně před volbami vlastní pohled. Řekl, že nynější jasnou vítězku úvodního kola vůbec nezná. A naznačil, že se mu nezamlouvá kvůli nedostatku politických zkušeností. Zároveň ale připustil vlastní možný nedostatek: informací o její osobě.

Zuzana Čaputová vyhrála 1. kolo prezidentských voleb na Slovensku s přehledem: získala 40,6 procenta hlasů a zaujala tak 870 415 voličů. Její soupeř Maroš Šefčovič dosáhl na 18,7 procenta hlasů, tedy na podporu 400 379 Slováků. Do finále volby slovenského prezidenta postoupili kandidáti, u nichž je záruka, že budou bojovat proti extremismu a nenávisti, libuje si tak například ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Zeman: Zamlouvá se mi každý, kdo se zabýval politikou

Prezident Zeman se ale v pátečním rozhovoru pro Parlamentnílisty.cz nevyjádřil na adresu Čaputové dvakrát lichotivě. „Paní Čaputovou vůbec neznám. Nesetkal jsem se ani na internetu či kdekoli jinde, třeba v monitoru, s jakýmkoli jejím vystoupením. Když někoho neznám a nemohu ho hodnotit, tak se k němu nevyjadřuji,“ uvedl o ženě, kterou by mohl v případě potvrzení jejího úspěchu vítat už za pár měsíců na státní návštěvě na Pražském hradě.

„Zamlouvá se mně každý, kdo se zabýval politikou, protože politika je řemeslo, které se člověk má naučit. A buď ho umí, nebo neumí. Ten, kdo se politikou nikdy nezabýval, se mně nemůže zamlouvat, pokud zastávám tento názor,“ dodal Zeman pro Parlamentnílisty.cz a přidal ještě jednu doušku: „Maroš Šefčovič má bezesporu zkušenosti z Evropské unie, pan Harabin zkušenosti z Nejvyššího soudu a ministerstva spravedlnosti. Pokud jde o kandidátku, která má podle průzkumů největší preference, pak já pouze konstatuji, a může to být i můj nedostatek informací, že o jejích zkušenostech nic nevím.“

Schwarzenberg: Máme spoustu vzájemných přátel

To prezidentův rival z roku 2013 Karel Schwarzenberg má s blonďatou právničkou mnohem výraznější zkušenost. „Máme spoustu vzájemných přátel. Ještě z dob bývalých mám různé politické přátele na Slovensku, osobní kamarády atd. Před nějakým časem, asi půl rokem, jsme diskutovali o slovenských volbách a jevilo se nám, že ona by byla ideální kandidátka,“ řekl Schwarzenberg Blesk Zprávám. Čaputovou podpořil před volbami ve společném videu, které její štáb točil v nemocnici. Schwarzenberg tu byl na operaci srdce.

Video  Karel Schwarzenberg podpořil Zuzanu Čaputovou 
Video se připravuje ...

Slováci si budou mezi Šefčovičem a Čaputovou vybírat v sobotu 30. března. Místopředseda Evropské komise se proti soupeřce vymezil hned v prvním povolebním vystoupení i také v televizní debatě: Šefčovič zdůrazňuje, že je obráncem tradičních hodnot. Naopak Čaputová například souhlasí s adopcí dětí homosexuálními páry nebo migračním paktem.

Anketa
Koho byste chtěli za slovenského prezidenta?
počet hlasujících: 4110

Více o prezidentských volbách na Slovensku 2019 čtěte ZDE

Paja Papaja ( 11. září 2019 05:40 )

Zaman je nejvetsi ostuda ceska v jeho historii!!!FEKAL

zdenekksamohonka ( 18. března 2019 09:53 )

Já připouštím kvůli vám ostatním chytřejším a krásnějším také svoje nedostatky.

zada ( 18. března 2019 09:07 )

Čaputoví prosadí na Slovensku amícký radar, proto ta chvíla od amíků

zada ( 18. března 2019 09:04 )

amícký radar na slovensku se už rýsuje, pod vedením Č.

zada ( 18. března 2019 09:02 )

Slováci máte-li rozum tak i tentokrát volte chlapa.Babochlap Čaputová není chlap)))Podívejte se jen po Evropě jak to s těma ženskejma vypadá! Merkelová, Mayová.....když si vzpomenu na hysteričku Clintnovou tak je mi zle ještě teď!Jejich hormonální pochody z nich dělají v měsíci 4 ženy v jednom a zrovna nevíte, kterej tejden "mají". V čechách zkušenosti máme . Libuše to nakonec taky nestála a poslala pro Přemysla a "běda mužům, kterým žena vládne". Ženy mám rád, ale v politice se z nich stávají takové "sufražetky" a babochlapi. Žrnám neupírám emancipaci a rovnoprávnost, ale .... všechno má své meze

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa