Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Po Klausovi ml. se v ODS poroučel i Langer. Vedení z něj udělalo řadového člena

Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
17. března 2019
00:00

Výkonná rada ODS byla v sobotu tentokrát v ráži. Po té, co rozhodla o vyloučení Václava Klause mladšího ze strany, zalekla se zřejmě dalšího „strašáka“ z minulosti. A zvolení Ivana Langera do vedení krajské organizace strany v Olomouci je zatím neplatné. Regionální sněm se musí kompletně opakovat, Langer zůstává řadovým členem. Blesk Zprávám to řekl člen Výkonné rady ODS a lídr kandidátky do evropských voleb Jan Zahradil.

Velký politický návrat Ivana Langera se nekoná. Alespoň prozatím. Nedávný regionální sněm ODS v Olomouckém kraji podle všeho neproběhl podle regulí a Langer se tak zatím nemůže těšit z křesla v místním předsednictvu.

„Výkonná rada konstatovala, že z důvodů formálních pochybení byl regionální sněm neplatný a tudíž nikdo, kdo tam byl zvolen, nemá mandát z hlediska platnosti stanov ODS,“ řekl Blesk Zprávám po skončení výkonné rady občanských demokratů Zahradil.

Ve funkci tak podle stranických stanov zůstává předešlá regionální rada a v Olomouci musí být znovu svolán řádný regionální sněm. „Nebylo úplně jasné, zda všichni účastníci regionálního sněmu měli platné mandáty, aby mohli volit,“ doplnil Zahradil.

Na základě těchto pochybení je podle něj tedy zpochybnitelný mandát celého zvoleného vedení na Olomoucku. „Z tohoto čistě formálního pochybení výkonná rada konstatovala, že sněm a jeho výsledek je neplatný,“ uzavřel Zahradil.

Ivan Langer si tedy na případné zvolení bude muset počkat. „Je-li tomu tak, pak se to samozřejmě týká celé Regionální rady, včetně mne,“ zareagoval pro Blesk Zprávy Langer. Kdy by se mohl konat nový regionální sněm, zatím není úplně jasné.

Langer se stáhl po volbách v roce 2010

Langer se ve vysoké politice přestal angažovat po neúspěchu ve sněmovních volbách v roce 2010 a nyní by měl olomoucké ODS jako člen regionální rady pomoci například s organizací předvolebních kampaní. ČTK bývalý ministr vnitra a někdejší korunní princ ODS řekl, že jeho zvolení do regionální rady olomoucké ODS „v žádném případě není start směrem k veřejným funkcím“.

Dvaapadesátiletého Langera do regionální rady ODS v Olomouckém kraji navrhlo oblastní sdružení ODS v Olomouci. „Ivan Langer se stal řadovým členem regionální rady. Není to žádná politická funkce. Je to manažerská funkce. Ivan Langer nekandiduje do žádné politické funkce ani na obci, ani na kraji, ani v celostátní politice,“ uvedl předseda olomouckého oblastního sdružení ODS a náměstek primátora Martin Major (ODS). Tato slova zazněla ale ještě před tím, než v sobotu výkonná rada ODS výsledky sněmu zpochybnila a anulovala.

Langer má podle Majora velmi dobré manažerské schopnosti, které může olomoucká ODS zužitkovat například před nadcházejícími krajskými i parlamentními volbami. „Myslím, že nám může být přínosný. Ivan Langer byl předsedou celostátního volebního štábu, takže s volebními kampaněmi má dalekosáhlé zkušenosti. Takže věříme, že využijeme tohoto jeho potenciálu,“ dodal Major.

„Zkušenosti se hodí“

„Pro mě je teď absolutní priorita a jediná ambice dát k dispozici svoje zkušenosti, protože věřím, že máme potenciál dělat lepší výsledky, a to nejen tady na úrovni kraje, ale snad i celorepublikově,“ řekl ČTK po prvním, teď zpochybňovaném sněmu Langer.

Jako člen regionální rady ODS chtěl zúročit své letité zkušenosti s fungováním politické strany i organizace předvolebních kampaní ODS na celostátní úrovni. „Neboť mám za sebou přinejmenším tři úspěšné kampaně,“ dodal Langer. První kampaň, do které by tak mohl promluvit, může být ta v příštím roce, kdy se budou konat volby do krajů.

Bohatá historie v dresu ODS

Langer byl v letech 1998 až 2002 a 2004 až 2010 místopředsedou strany, od června 1996 do voleb v roce 2010 poslancem. Od září 2006 do května 2009 byl Langer v obou vládách Mirka Topolánka ministrem vnitra. Po neúspěchu ve volbách v červnu 2010, kdy se nedostal do Sněmovny a následně skončil i ve vedení ODS, se z vysoké politiky stáhl. V listopadu 2012 se ještě neúspěšně pokoušel o zvolení do výkonné rady ODS.

V roce 2015 policie při akci Vidkun Langera několik hodin vyslýchala. Kriminalisté ho zadrželi s dalšími lidmi, které prověřují pro údajnou korupci a zneužití pravomocí. Policisté při domovní prohlídce v bytě bývalého ministra vnitra zabavili dokumenty a počítač. Langerovy dokumenty ale podle advokátní komory souvisely s výkonem jeho advokátní praxe, komora je odmítla kriminalistům vydat. Langer nepatří mezi čtyři obviněné v kauze Vidkun.

Actimel ( 17. března 2019 14:28 )

..ooo, jak se nám tady roztahuje a vyhrožuje a uráží!!! To jsou poslední záchvěvy

Actimel ( 17. března 2019 14:26 )

Co se čertíš a urážíš?! Špatně s ta pravda přijímá, co? Ano má Vladimír1950 pravdu a ty budeš valit bulvy jak ta slavná ODS modrá vrána povalí ke dnu..i s Fialou!

vadim ( 17. března 2019 12:01 )

Tihleti nažehlení seladoni Fiala, Stanjura a spol.ti se nikdy obyčejných lidí nezastanou !!!

Larry61 ( 17. března 2019 11:16 )

vladimir1950 ( 17. března 2019 09:58 )

Fiala nepozvedl, jak tady někdo psal, ODS z popela. To udělal Klaus ml. A s jeho vyhazovem skončí vzestup ODS a začne pád. Strana, ve které ještě působí dřívější "staré struktury" typu Myrka Němcová nemá budoucnost. A chudák europoslanec Zahradil nebude mít snadnou pozici u opětovné volby.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa