Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

V mešitách vraždil dětský trenér (28), zásobník pistole pojmenoval po českém králi Zikmundovi

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
15. března 2019
13:10

K děsivému útoku v novozélandském městě Christchurch se přihlásil osmadvacetiletý Brenton Tarrant. Muž pochází z australského města Grafton, kde pracoval jako osobní trenér a vypomáhal dětem. Střelba ve dvou mešitách, Al Noor a Linwood, si vyžádala 49 obětí a nespočet zraněných. Tarrant si celý útok živě natáčel a sdílel na sociálních sítích. Jeho bývalá zaměstnavatelka potvrdila, že mužem na videu z mešity Al Noor je Tarrant, který je fascinovaný ideologií bělošské nadvlády. Obdivoval také různé historické postavy, jejichž jmény si „ozdobil“ zbraň a zásobníky, objevil se mezi nimi i český král a římský císař Zikmund Lucemburský.

Tarrant v Austrálii nějaký čas dělal osobního trenéra, pracoval ve fitcentru Big River Gym ve státu Nový Jižní Wales. Jeho totožnost z videa potvrdila manažerka centra Tracey Grayová. Reportérům ABC sdělila, že u nich pracoval v letech 2009 až 2011 poté, co dokončil školu. Pak odjel do Asie, cestoval i po Evropě.

Oddaný trenér, co pracoval s dětmi

„Byl oddaný své práci. Podílel se na programu, který nabízel dětem bezplatný trénink. Byla to jeho vášeň,“ popsala muže Grayová. Dodala, že jí nikdy nepřišel jako někdo, kdo se zajímá o střelné zbraně. „Myslím, že se změnil během svých cest,“ domnívá se žena.

Vypověděla, že Tarrantovi zemřel otec, ještě když byl na střední škole. Podle nekrologu Rodney Tarrant zemřel ve věku 49 let na rakovinu, k úmrtí došlo v dubnu 2010.

Manifest inspirovala konspirační teorie

Vše napovídá, že dnešní útok měl rasistický motiv a že Tarrant je zarytým zastáncem bělošské nadvlády. O jeho extrémismu svědčí i několikastránkový manifest, který před střelbou uveřejnil. V dokumentu s názvem „Velká záměna“ rozepisuje své důvody, proč chtěl zaútočit na muslimy. 

Dokument uvádí, že motivem útoku je „vyvolat strach“. Text obsahuje nenávistné urážky migrantů, výzvy k zabíjení muslimů a také výrazy o „nadřazenosti bílé rasy“.

Název manifestu se shoduje s konspirační teorií pocházející z Francie, podle které jsou Evropané ve svých domovinách postupně nahrazováni imigranty. Sám sebe ve své práci popsal jako mladého australského bělocha s nízkým platem z dělnické třídy.

Zradikalizovala ho prohra Le Penové a útok ve Švédsku

Podle jeho vlastních slov ho zradikalizovala porážka francouzské ultrapravicové političky Marine Le Penové v prezidentských volbách 2017 a smrt školačky Ebby Akerlundové (†11), která zemřela při útoku ve švédském Stockholmu téhož roku. Sympatizant teroristické organizace Islámský stát tam tehdy najel do davu a zabil 4 lidi.

Tarranta fascinovali teroristé i historické postavy

Podle snímků z místa činu si střelec popsal svou zbraň i zásobníky jmény několika významných historických postav, které v 15. a 16. století bojovaly proti Osmanské říši. Nechyběla však jména střelců z posledního století, kteří mají na svědomí masakry. Konkrétně zmínil například Alexandra Bissonnettea, který v roce 2017 v mešitě v kanadském Quebecu zastřelil 6 lidí.

Tarrant byl zřejmě také obdivovatelem balkánských nacionalistů. Než zahájil palbu, přehrával si v autě píseň oslavující bývalého bosenskosrbského vůdce Radovana Karadžiče, kterého nyní v Haagu soudí mezinárodní justice. 

Na výzbroji použité útočníkem při dnešním vraždění měl napsána různá jména, mezi nimiž jsou například černohorský vojevůdce Marko Miljanov Popović, který v 19. století bojoval proti Turkům, nebo Bajo Pivljanin, který velel v bojích proti Osmanské říši vedených v Bosně.

Střelec měl zbraň i zásobníky popsány například jmény pachatelů jiných útoků. Střelec měl zbraň i zásobníky popsány například jmény pachatelů jiných útoků. | Reuters

Znal i českého krále

Na jednom ze zásobníků stálo také jméno českého krále, syna Karla IV., Zikmunda Lucemburského, který je v české historii známý pod přezdívkou „liška ryšavá“. Proslul zvláště svým tažením proti husitům v 15. století, stál v čele křížových výprav, které proti nim byly podniknuty. Tarranta však zřejmě zaujala Zikmundova výprava proti Osmánské říši.

Stoupenec Breivika i Trumpa?

Tarrant se ve svém manifestu zmínil i o masovém vrahovi Andersovi Breivikovi, norském ultrapravicovém teroristovi, který v roce 2011 zabil 77 lidí. Útočník z Christchurche tvrdí, že „byl s Breivikem krátce v kontaktu“ a že od „jeho spolupracovníků obdržel požehnání“ ke svému činu.

V dokumentu psal také o americkém prezidentovi Donaldu Trumpovi, který je podle něj „symbolem obnovení bělošské identity a smyslu“.

Muslimské země viní rostoucí islamofobii

Australský premiér Scott Morrison potvrdil, že útočníkem je Australan, označil ho za „pravicového extremistu a násilnického teroristu“. Novozélandská policie po útoku zatkla 4 podezřelé, 3 muže a jednu ženu. Jeden z nich byl obžalován z vraždy a zítra má stanout před soudem. Vyšetřovatelé zatím nezveřejnili identitu zadržených.

Někteří političtí vůdci muslimských zemí v reakci na střelbu ve dvou mešitách, při níž zahynulo takřka 50 lidí, vyjádřili přesvědčení, že za atentáty stojí rostoucí islamofobie. Obzvláště odporné je podle nich, že k útoku došlo během modliteb.