Alarmující je, že prakticky polovina nádorů je odhalena až v pokročilém stadiu, kdy je léčba podstatně složitější a naděje na úplné uzdravení velice malá. A pozor -  výrazný nárůst této nemoci je po 50. roce života!

Prevence zabírá

Podle onkologů je kolorektální karcinom velmi dobře ovlivnitelný prevencí. Nádor ve střevě totiž roste pomalu, přibližně 10 let, a postupně se vyvíjí z přednádorových stádií. Když se při kolonoskopii na takový polyp přijde, tak se ihned odstraní a nádor tedy ani nevznikne.

Nárok na preventivní vyšetření

Od 50 let má každý nárok na vyšetření stolice na okultní (skryté) krvácení jednou za 1 - 2 roky. Od 55 let je hrazena screeningová kolonoskopie, která v případě normálního nálezu může být po 10 letech zopakována. Pozitivní nález ve stolici při domácím testu je důvodem k provedení kolonoskopie. Odborníci doporučují každému ve věku 55 let jít na kolonoskopické vyšetření, právě proto, že může nádor odhalit ve stádiu, kdy je dobře léčitelný. Toto vyšetření v současné době absolvuje pouze třetina osob, které na něj mají nárok!

Kdy rovnou na kolonoskopii?

•           Pokud očividně krvácíte z konečníku

•           Pokud hubnete bez jasné příčiny

•           Střídá se u vás delší dobu průjem a zácpa

•           Máte silné bolesti břicha a nadýmání

Vyšetření nemusí být hrůza

Proč se vlastně lidé tolik bojí vyšetření střev? Může jít o to, že někdo z jejich okolí s tím má negativní zkušenost, oni sami trochu očekávají bolestivý zákrok. Zejména u mužů převládá nechuť k vyšetření konečníkem.

 Jak probíhá příprava na kolonoskopii?

„Tři až pět dní před vyšetřením je potřeba střevo vyčistit, aby byl dobře přehledné,“ vysvětluje gastroenteroložka Anna Jungwirthová z pražského Sanatoria sv. Anny a dodává: „Musíte držet tzv. bezezbytkovou dietu a pít speciální roztok.“ Pokud má pacient strach, může se mu dát injekce proti bolesti nebo na zklidnění. „Některým lidem vyšetření provádím v celkové narkóze. Jiným dám zase přidýchnout rajského plynu,“ vypočítává doktorka Jungwirthová.

Prevence

• nekuřte a méně pijte alkohol

• omezte tučnou stravu, jezte více drůbež a ryby

• jezte hodně ovoce a zeleniny, protože obsahuje vlákninu a také vitaminy a stopové prvky

• omezte uzení, grilování na ohni a smažení jídel

• sportujte, hlídejte si váhu

Pomůže i krevní test

Pokud je vám z nějakého důvodu představa kolonoskopie nepříjemná, můžete si nechat udělat jednoduchý krevní test Septin9. Lékař odebere krev a pošle ji do laboratoře. „Pokud je ve vzorku detekován specifický marker, existuje zvýšená pravděpodobnost výskytu kolorektálního karcinomu. V takovém případě by měl pacient přeci jen podstoupit kolonoskopii pro potvrzení diagnózy,“ doporučuje MUDr. Petr Podroužek, odborný ředitel EUC Laboratoří. Zdravotní pojišťovny test neproplácí, musíte si za něj zaplatit 3 200 Kč.

VIDEO: O kolonoskopii s odborníkem