Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vrah ze Zélandu vysílal útok živě za zvuků polky: 17 minut vraždění

Aktualizováno -
15. března 2019
09:15
Autor: yks - 
15. března 2019
08:00

Šokovaní uživatelé facebooku mohli v pátek přihlížet krvavému útoku šíleného střelce na novozélandské mešity. Vrah Brenton Tarrant zanechal 94stránkový manifest, ve kterém uvádí důvody, proč se odhodlal k brutálnímu činu. Policie oznámila, že v souvislosti se střelbou zatkla 4 lidi.

Video, které se lavinovitě šíří po internetu a po sociálních sítích, zachycuje příjezd po zuby ozbrojeného vraha na místo masakru a také samotnou střelbu. Zabiják v klidu zaparkuje před mešitou, hraje mu k tomu jihoslovanská lidová hudba. Ignoruje dvojici, na kterou narazí u vstupu do areálu. Namísto toho zamíří rovnou do budovy, vyzbrojen puškou s krátkou hlavní a poloautomatickou vojenskou útočnou puškou.

První oběť zasáhne přímo u vstupu. Když dojde zásobník v první zbrani, sáhne po automatické pušce. Pokračuje do chodby, kde před ním v panice prchá další muž. Jakmile vyprázdní zásobník, odhodí zbraň a pokračuje do centrální místnosti, vyzbrojen již pouze útočnou puškou. Střílí napravo nalevo.

Šokující záznam pokračuje ve chvíli, kdy se jeden z mužů pokusí proběhnout kolem vraha, který právě mění zásobník. Ten ho skolí řadou ran z bezprostřední blízkosti. Střílí také na mrtvá těla, aby se ujistil, že následky jeho řádění budou co nejhorší. Pak zadýchaný vyjde ven.

Ve střelbě pokračuje také na chodníku před mešitou. Hledá lidi, kteří z komplexu unikli a pokouší se je zasáhnout. Konečně nasedne do vozu. Odjíždí z místa útoku, dál však střílí na auta přes čelní sklo. Přejede k dalšímu komplexu a střílí po lidech před mešitou.  

Na internetu koluje 94stránkový manifest, který obsahuje informace k údajným motivům krvavého útoku. Vrah ho uvozuje básní britského autora Dylana Thomase. 

Při střelbě v mešitách v novozélandském městě Christchurch zemřelo v pátek nejméně 49 lidí, potvrdil to policejní komisař Mike Bush. Místní policie zadržela tři muže a jednu ženu, jeden z pachatelů prohlásil, že ho k činu inspiroval masový vrah Anders Breivik. Podle policistů šlo zřejmě o dobře organizovanou akci a zadržení měli v autech připravené výbušniny. 

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání