Situaci kolem probouzejících se ježků pro Blesk.cz zhodnotila Zuzana Pokorná z pražské záchranné stanice pro volně žijící živočichy. Informace o možnostech pomoci těmto drobným savcům na počátku jarního období podle ní pochází z Anglie, kde se ježci probouzejí dříve. U nás má toto období nastat odhadem koncem března.

„Zatím evidujeme pouze ježky, kteří se probudili předčasně. K tomu dochází u těch jedinců, kterým došly energetické zásoby a jsou hubení. Mohou mít například parazity,“ vysvětlila Zuzana Pokorná.

Podle odbornice mohou lidé ježkům připravit na zahradu nebo louku misky s vodou, vhodné jsou případně i granule pro kočky nebo drobná psí plemena. Kromě žízně budou totiž ježci také pořádně hladoví.

Jak ještě mohou lidé pomoci?

„U ježků a netopýrů je dobré si všímat, jestli se někde nepohybují ve dne, protože jsou to noční živočichové. Někteří jedinci se probudí a nemají dostatek sil, nezvládají situaci. Pokud lidé uvidí ve dne ježka nebo netopýra, je dobré nám zavolat. Taková zvířata potřebují pomoc,“ uvedla Zuzana Pokorná.

Pokud naopak tyto živočichy uvidíte ve večerních či podvečerních hodinách, mělo by jít o přirozené chování. V případě, že si lidé nejsou jistí, je podle odbornice ze záchranné stanice vhodné vždy raději zavolat a poradit se. Zároveň by lidé měli být na pozoru na silnicích, a to nejen kvůli ježkům. K rybníkům totiž začnou táhnout žáby, které každoročně migrují po stejných trasách a projíždějící auta by jim mohla ublížit.

Domácí mazlíčci

V souvislosti s ježky se vyplatí být na pozoru také kvůli domácím mazlíčkům. Veterinář z pražské kliniky Metropolevet Samuel Evinic se dle svých slov sice nesetkal s tím, že by se například pes poranil při střetu s ježkem šlápnutím na jeho bodliny, dojít však může k jiným nepříjemnostem.

„Často se setkávám s přenosem blech z ježka na psa. V takovém případě je ideální podat účinný antiparazitární přípravek,“ vysvětlil Samuel Evinic. Podle něj je však vhodné takovou věc konzultovat s veterinářem, protože některé volně prodejné preparáty proti blechám fungují nedostatečně.

Fotogalerie
9 fotografií