Můžete pít alkohol, a zároveň přitom hubnout? Tohle říkají dietologové

  • Můžete pít alkohol, a zároveň přitom hubnout? Tohle říkají dietologové
    16. března  2019 
     06:00

    Nezdá se to, ale jedna nebo dvě sklenky prázdných kalorií se rychle sčítají a dohromady to může být třeba několik set kalorií za večer. Zatímco samotný alkohol má hodně kalorií bez nutričního přínosu, další nápoje, jako jsou míchané koktejly nebo pivo, v sobě mají navíc ještě spoustu cukrů a sacharidů, které nepotřebujeme. Takže vás zcela jistě napadne, že když chcete zhubnout, musíte se alkoholu vzdát. Ne tak docela. Dietologové na to mají tento názor.

    Při hubnutí alkohol opravdu moc dobrý společník není, ale celý život abstinovat je pro mnohé skutečně nelehký úkol. Jak to tedy udělat, abychom hubli a zároveň si čas od času dopřáli alkohol? Dietologové mají tahle doporučení!

  • Hubnutí a alkohol – důležitý je výběr a množství

    Autor: istock.com

    Dietoložka Elora Bazanele tvrdí, že ani při hubnutí se nemusíme vzdát alkoholu. „Mějte ale na paměti, že konzumace alkoholu přispívá k našemu celkovému dennímu kalorickému příjmu a taky nabízí minimum živin, jakými jsou bílkoviny, vitaminy, minerály a vláknina. Ty naše tělo potřebuje, aby bylo zdravé.“ Samozřejmě že zhubneme rychleji, když na alkohol zapomeneme, ale jedna sklenka vína v týdnu by neměla nabourat vaše hubnoucí snahy. Pokud tedy chcete pít, pak skutečně jen málo a hlavně si správně vyberte druh alkoholu. Nejmenší zlo je suché bílé víno nebo vinný střik.

  • Kolik alkoholu můžete vypít, když hubnete?

    Autor: istock.com

    Kalorie v alkoholu jsou důležité, proto je taky důležité sledovat, kolik alkoholických nápojů vypijete týdně. „Dopřát si jednu sklenku vína několikrát v týdnu by neměl být problém, ale pokud už si dáváte dvě nebo tři sklenky vína každý večer, tyhle kalorie už můžou sehrát důležitou roli a vaše hubnoucí úsilí zničit,“ říká sportovní dietoložka Cindy Dalow.

    Elora Bazanele navíc dodává, že každý člověk je jiný, takže nelze zobecnit, kolik skleniček je ještě akorát. Julie Upton doporučuje maximálně dvě až tři sklenky vína týdně. „Myslete taky na to, že alkohol stimuluje chuť k jídlu. Přemýšleli jste někdy o tom, proč máte hroznou chuť na pizzu v jednu hodinu ráno, když jste se vrátili z párty, kde jste vypili lahev vína?“

  • Kterým alkoholickým nápojům se vyhnout?

    Autor: istock.com

    Kalorická navigace v seznamu alkoholických nápojů může vypadat často jako minové pole přidaných cukrů a prázdných sacharidů. I když neexistuje žádný „špatný“ nápoj, měli byste alkohol konzumovat s mírou, zvláště když se snažíte zhubnout. Myslete pořád na to, že alkohol jsou kalorie, které musíte zakomponovat do denního kalorického příjmu.

    Dietoložka Upton říká, abychom si dávali pozor hlavně na míchané koktejly, protože mohou obsahovat až o 500 kalorií víc než obyčejné víno. Margarita, piňa colada nebo long island iced tea – to jsou doslova kalorické bomby! A pamatujte, že i malý panák tvrdého alkoholu obsahuje víc nebo stejně jako dvě deci vína.

/
Autor: aši

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji