Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zázrak: Utopenému chlapci (5) dvě hodiny netlouklo srdce, pak se vrátil mezi živé

Chlapec v Číně překvapil doktory. I když se mu na dvě hodiny zastavilo srdce, přežil (ilustrační foto).
Chlapec v Číně překvapil doktory. I když se mu na dvě hodiny zastavilo srdce, přežil (ilustrační foto).  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: Mii - 
14. března 2019
19:35

Zázrak, nevídaná věc. Tak lidé popisují událost, ke které došlo v čínském městě Zongchang na jihozápadě země. Pětiletý chlapec v místním parku upadl do jezírka a začal se topit. Když ho záchranáři našli, už nedýchal. Všichni si mysleli, že nepřežije, ale po intenzivní resuscitaci, která trvala 110 minut, se mu srdce opět rozbušilo. Tak dlouhý čas je naprosto unikátní. Informuje o tom server The Mirror.

Jak přesně chlapec upadl do vody, není jisté, v parku si hrál sám. Není ani známo, proč u sebe neměl dospělý doprovod. Jeho plovoucího těla ve vodě si všiml až kolemjdoucí muž Yang Yu, který okamžitě zareagoval a do jezírka pro chlapce skočil.

Rodiče Yu, se kterými se byl v parku projít, mezitím zavolali záchranáře, kteří jej převezli do nemocnice Yibin. Zde vedoucí doktor Wan Bo zhodnotil, že hoch nedýchá. Nařídil tak kardiopulmonální resuscitaci, o kterou se lékaři pokoušeli 40 minut. Bez výsledku.

Do nemocnice mezitím dorazili rodiče chlapce, které událost velmi zarmoutila. Matka se nedokázala smířit s myšlenkou, že jejich syn nepřežije, a prosila doktory, ať v resuscitaci pokračují. Ti ji poslechli, ačkoli si mysleli, že je to zbytečné. „Neměl jsem to srdce říct jim, že je mrtvý,“ popisoval doktor Bo.

Pak se ale stalo něco, co nikdo nečekal – chlapec začal opět dýchat. Resuscitace v tu chvíli trvala rekordních 110 minut, tedy necelé dvě hodiny. Bo byl zcela v šoku, jak později přiznal, nic podobného za svou 14letou kariéru neviděl. Jinak než jako zázrak to popsat nedokázal.

Chlapec byl následně převezen do sousední nemocnice, kde podstupuje další léčbu. Lékaři uvedli, že bude několik dní dostávat kyslík, protože existuje podezření, že mu tak dlouhá doba bez fungujícího srdce poškodila mozek. Tyto následky se ale mohou objevit až po čase.

Případů jak šafránu

Kolem 40 minut je obvykle limit, po kterém se s resuscitací přestává a člověk je prohlášen za mrtvého. Případů lidí, kterým se srdce rozbušilo po delší době než této, je naprosté minimum a jsou velice vzácné.

Stalo se to například v roce 2017 54letému Howardu Snitzerovi z Minnesoty. Když šel nakoupit potraviny, dostal před supermarketem infarkt. Lékaři jej resuscitovali 96 minut, než se jeho srdce opět rozbušilo. Vyžádalo si to 12 šoků defibrilátorem a několik antiarytmických injekcí.

Podobně v roce 2015 upadl do ledové řeky 22měsíčních Gardell Martin z Pensylvánie a začal se topit. Po jeho vylovení nedýchal a neměl žádný tep. Než jeho srdce opět začalo fungovat, trvalo to hodinu a 41 minut – přesně tak dlouho probíhala resuscitace.

Zobrazit celou diskusi