Poprvé knižně publikované fotografie zachycují jak současné aktivní sportovce, tak i naše sportovní legendy. Saudek jejich snímky pořizoval v průběhu posledních deseti let. A nejspíš není až takovým překvapením, že má kniha trefný název Hvězdy. Mnohé se mu dokonce podařilo vyfotit ještě před tím, než se jim na krku houpaly zlaté medaile. „Setkal jsem se i se Zátopkem, ale to jsem ještě nefotil,“ přiznal. „Škoda, mohl jsem mít krásné fotky.“

S výslednou knihou byl Saudek spokojený. „Byli všichni skvělí, až na rychlobruslařku Sáblíkovou. Z té jsem měl dojem, že je chlap. Ale protože si odmítla vzít sukni, tak jsem to nezjišťoval,“ vtipkoval svým typickým, i když poněkud drsným způsobem uznávaný umělec. Je ostatně známý tím, že mu před objektivy stojí obvykle dámy poněkud jiných rozměrů, jelikož preferuje spíše barokní tvary.

Saudek však vzdor svému věku srší neustálou energií – a překvapivým sexuálním apetitem. „Mám pocit, že budu muset fotit až do smrti, platím 12 000 na alimentech. Ale mým snem je dožít zbytek života s placenými společnicemi,“ přiznal, a podle všeho mu vůbec nevadilo, že má po boku svou čtvrtou manželku Pavlínu (38), o neskutečných padesát let mladší matku jeho dvou posledních dětí.

Sama bývalá novinářka, která se s fotografem seznámila tak, že s ním jednoduše dělala interview, za patnáct let společného života pochopila, jak s tímhle kontroverzním mužem fungovat. „Naučila jsem se spoustu věcí přecházet a Jan je takový, že nic neřeší. Jsem velmi tolerantní a nevadí mi, když stráví noc s jinou, aspoň mám na sebe víc času,“ přiznala před časem v rozhovoru pro Frekvenci 1.

VIDEO: Jan Saudek (83) předsedou poroty Febiofestu: Nejraději mám pornografii!

Fotogalerie
31 fotografií