Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jak a kdy volit ve volbách do Evropského parlamentu

Autor: mah - 
14. března 2019
10:54

Volby do Evropského parlamentu probíhají podobně jako volby do Poslanecké sněmovny. Každá strana nebo koalice má jeden hlasovací lístek. Voliči je dostanou do schránek nejpozději tři dny přede dnem voleb. I pokud by je ovšem člověk ztratil, nemusí si zoufat, ve volebních místnostech mají komise k dispozici náhradní sady. Liší se ovšem preferenční hlasování, při volbách do Evropského parlamentu totiž voliči mohou udělit pouze dva preferenční hlasy.

Zvláštností voleb do Evropského parlamentu je i to, že v nich za určitých podmínek mohou volit i občané dalších zemí Evropské unie. Ti mají zároveň i teoretickou šanci stát se za Česko europoslanci.

Evropské volby
Konečné výsledky voleb v ČR
Obnovit výsledky
ANO
21,18 %
21,18 %
502 343 hlasů
ODS
14,54 %
14,54 %
344 885 hlasů
Piráti
13,95 %
13,95 %
330 844 hlasů
STAN+TOP
11,65 %
11,65 %
276 220 hlasů
SPD
9,14 %
9,14 %
216 718 hlasů
Sečteno 100 %
Účast 29 %

Kdo může volit do Evropského parlamentu

Volit může každý občan České republiky, kterému je alespoň druhý den voleb 18 let. Kromě toho mohou jít k volbám i občané dalších států Evropské unie, kterým je alespoň druhý den voleb 18 let a po dobu alespoň 45 dnů je přihlášen k trvalému nebo přechodnému pobytu v České republice.

Podobně mohou i Češi, kteří dlouhodobě žijí v jiném členském státě Evropské unie, pokud pro to splní podmínky dané místními zákony. Zároveň platí, že každý občan může ve volbách do Evropského parlamentu volit pouze jednou, pokud tedy cizinec bude hlasovat v Česku, nemůže hlasovat ve své rodné zemi a obráceně.

Překážkou pro výkon volebního práva je podle zákona č. 62/2003 Sb., o volbách do Evropského parlamentu omezení svéprávnosti a případně zákonem nařízená karanténa.

Kdo může být zvolen do Evropského parlamentu

Podobně jako u voleb do Poslanecké sněmovny může být zvolen každý občan České republiky, kterému bude nejpozději druhý den voleb 21 let a zároveň není omezena jeho svéprávnost pro výkon volebního práva. Zároveň ovšem mohou kandidovat i cizinci, kterým je druhý den voleb alespoň 21 let a zároveň jsou nejméně 45 dnů přihlášeni k trvalému či přechodnému pobytu na území ČR.

Kandidatuře cizinců by mohla zabránit i skutečnost, že jsou ve svém domovském státě zbaveni práva být zvoleni do EP. Pokud jsou občany více států, nesmí být tohoto práva zbaveni ani v jednom z nich.

Jak volit do Evropského parlamentu

Volí se v tradičních časech – v pátek od 14 do 22 hodin a v sobotu od 8 do 14 hodin. Voleb se volič musí zúčastnit osobně. V roce 2019 jde o pátek 24. května a sobotu 25. května.

Po příchodu do volební místnosti musí volič volební komisi prokázat svou totožnost platným cestovním, diplomatickým nebo služebním pasem České republiky nebo občanským průkazem. Lidé s jiným státním občanstvím prokážou svou totožnost a občanství jiného členského státu. Následně volič obdrží prázdnou úřední obálku.

Komise zároveň neumožní hlasovat lidem, kteří nejsou zapsáni ve výpisu ze seznamu pro volby do Evropského parlamentu. To ovšem neplatí, pokud člověk hlasuje pomocí voličského průkazu, případně pokud člověk změní před volbami trvalé bydliště a od obecního úřadu získá potvrzení o vyškrtnutí ze seznamu voličů, které předloží volební komisi.

Následně člověk musí do prostoru, jenž je vymezen pro hlasování, kde upraví volební lístek, který vloží do úřední obálky. Tam s ním nesmí být nikdo přítomen. Výjimkou je pouze situace, kdy volič není schopen lístek pro tělesnou vadu sám upravit, nebo nemůže číst nebo psát. V takovém případě s ním může za plentu jiný volič, který v souladu s jeho pokyny hlasovací lístek upraví. Do vyhrazeného prostoru musí na chvíli každý, pokud by do něj volič alespoň na chvíli nešel, komise mu hlasování neumožní.

Samotné hlasování probíhá vložením úřední obálky s hlasovacím lístkem do zapečetěné urny před volební komisí.

Kroužkování při volbách do Evropského parlamentu

Podobně jako při jiných volbách mohou voliči využít i preferenční hlasy. Ty mají při volbách do Evropského parlamentu dva. Udělit je mohou zakroužkováním pořadových čísel kandidátů, které preferují.

Udělení preferenčních hlasů zároveň není nutné. Pokud by ovšem člověk zakroužkoval více než dva kandidáty, nebude při sčítání komise počítat žádný.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa