Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Boeingy 737 přikoval k zemi i Trump. Dle nouzového nařízení nesmí létat ani v USA

Autor: ČTK - 
13. března 2019
20:31

Letouny Boeing 737 MAX 8 a MAX 9 nesmějí létat ani ve Spojených státech. Novinářům v Bílém domě to dnes řekl prezident Donald Trump. Jde o reakci na nedělní nehodu boeingu v Etiopii, při které zahynulo všech 157 lidí na palubě. Zákaz v minulých dvou dnech vydala už řada zemí.

„Vydáváme nouzové nařízení, kterým zakážeme všechny lety 737 MAX 8 a 737 MAX 9 a letouny spojené s touto řadou,“ řekl Trump. Americký prezident rovněž uvedl, že piloti a všechny letecké společnosti už byli o tomto nařízení informováni.

K záležitosti se má dnes odpoledne místního času vyjádřit Federální úřad pro letectví (FAA). „FAA se chystá v krátké době učinit prohlášení týkající se nových informací a fyzických důkazů, které jsme obdrželi z místa a z dalších lokalit a prostřednictvím několika dalších stížností,“ řekl Trump.

Americký úřad pro civilní letectví na počátku týdne uvedl, že považuje letoun 737 MAX za letuschopný. Úzkotrupý letoun 737 určený pro krátké a středně dlouhé lety je nejprodávanějším komerčním letadlem na světě a je důležitý pro budoucnost Boeingu. Boeing má nyní na letoun více než 5000 objednávek v katalogové hodnotě téměř 500 miliard USD (11,3 bilionu Kč). Firma brání své letadlo a uvádí, že je přesvědčena o jeho bezpečnosti.

Při nedělní nehodě letadla, které letělo z Addis Abeby do Nairobi, přišlo o život 157 lidí. Nehoda se stala asi pět měsíců po nehodě stejného letounu provozovaného indonéskými aerolinkami Lion Air, při kterém zahynulo 189 osob. Příčiny nehody letadla Ethiopian Airlines se vyšetřují. Podle bezpečnostních expertů je zatím příliš brzy na spekulace o tom, co způsobilo nedělní nehodu. Nyní se budou zkoumat záznamy z černých skříněk.

agfor ( 13. března 2019 23:13 )

Podobné padající křápy teď slíbil Bureš koupit od Amíků pro armádu. Donald může být spokojen. Nám ukradené miliardy se mu nacpou do nenažraného chřtánu.

Zobrazit celou diskusi