O darované ledvině si v každém telefonátu s Karlem Vaňkem z thrash popové
kapely s názvem 100°C povídají. „Říkáme jí Jitka. Já se vždy ptám, jak se ta
ledvina má,“ svěřil Zima v 13. komnatě České televize.

„Aby to Jitce nebylo líto, tak Karlova ledvina, která tam zůstala sama, se jmenuje Marcela, po mamince. Maminka je nejlepší ženská na světě. A tahle toho má dvakrát víc na hrbu, tak jí říkáme Marcela,“ dodal Vaněk.

Když se herec dozvěděl, že je jeho známý vážně nemocný, zcela nekompromisně se rozhodl mu pomoci. „Já jsem měl dvě zdravé ledviny a on žádnou. Urolog mi před lety řekl, že mám krásné a zdravé ledviny, takže jsem věděl, že mu můžu jednu darovat,“ zavzpomínal Zima.

Před zákrokem ale musel podstoupit dvacet důkladných a náročných předoperačních testů. A i když se po transplantaci vyskytly potíže, oba Karlové jsou momentálně v pořádku. Až následující měsíce ale ukážou, jestli se vše povedlo podle plánu.

Slavní po transplantaci 


Juraj Jakubisko (80), režisér
orgán: srdce
Transplantaci podstoupil ve svých 74 letech. V té době byl nejstarším pacientem u nás. Nové srdce ale dostal na poslední chvíli. 
Režisér Juraj Jakubisko
Autor: K. Kopáč, archiv J. Jakubiska
Jan Kodeš (73), bývalý tenista
orgán: srdce
Už v dětství mu lékaři zjistili vrozenou srdeční vadu. Ta se v průběhu let zhoršovala. Transplantaci podstoupil v roce 2014.
Jan Kodeš
Autor: Martin Sekanina
Tina Turnerová (79), zpěvačka
orgán: ledvina
Nový orgán dostala v roce 2017 od svého manžela Erwina Bacha (63). Činnost jejích původních ledvin se totiž kvůli onemocnění neustále zhoršovala a Tina měla velké bolesti. 
Tina Turnerová
Autor: Instagram/Tina Turner
Selena Gomezová (26) zpěvačka
orgán: ledvina
Světoznámá zpěvačka trpěla chronickým autoimunitním onemocněním lupus. Ledvinu jí darovala v roce 2017 její kamarádka, herečka Francia Raisaová (30).
5117981:full:true:true


Video
Video se připravuje ...

Kardiochirurg Netuka: S novým srdcem přežívá díky pokroku medicíny kolem 90 procent pacientů Blesk TV

Fotogalerie
26 fotografií