Experti na parazitologii z Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně informovali o Prvním doloženy případy parazitického "očního červa" u nás. Parazita našli v oku jezevčíka.  

Poprvé v roce 1989

Jedná se o červa který napadá spojivku a slzný kanálky masožravců, a vzácněji i člověka. Přenáší její lesní octomilky, mušky Phortica variegata, které sedaj na oči. "Oční nemoc, kterou způsobují, se označuje jako Thelazióza, a je známá již více než 90 let. V Evropě byla poprvé diagnostikována v Itálii v roce 1989. Po roce 2000 došlo k výraznějšímu rozšíření po našem kontinentu, zřejmě v souvislosti s větším cestováním psů do zahraničí, "vysvětluje docent Rastislav Maďar z Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

 Infikovaným jedincem na Slovensku

"Rizikové jsou typické dovolenkové země, kam lidé nezřídka vyjíždí se svými domácími mazlíčky, např. Španělsko, Francie, Itálie, Německo, Maďarsko, Balkán, Řecko. Pak už stačí jen parazita přivézt na naše území s pejskem, přenášecí se u nás vyskytuje, "vysvětluje docent Maďar, podle něhož bylo dokonce zaznamenáno několik případů infekce u člověka na východním a západním Slovensku v roce 2016.

Záněty i oslepnutí

Příznaky zahrnují pocit cizího tělesa v oku, svědění oka, jeho zarudnutí a slzení. Také může dojít ke komplikacím formou zánětu očních víček, rohovky a v krajním případě až k oslepnutí. „U člověka to však není pravděpodobné, protože by první příznaky vedly k očnímu vyšetření a k léčbě,“ uklidňuje epidemiolog.  Zanedbání stavu a uvedené komplikace tak hrozí zejména u zvířat. „Chce to zvíře sledovat.  Když majitel psa uvidí v jeho oku mušky nebo když se pejsek opakovaně dotýká svého oka a snaží se tam podrbat,“ dodává Maďar s tím, že léčba spočívá v mechanickém odstranění parazita a lokální aplikaci antiparazitárního léku přímo do oka.

Vlastní zkušenost s Thelaziózou mají i na slovenské Veterinární klinic Rača. "Při procházce v Račianska lesích nad vinohrady nás najednou začaly nepříjemné napadat otravné mušky. Nejprve jsme tomu nevěnovali pozornost, až když se jeden z našich psů začal škrábat tlapou na oku. Po důkladném prohlédnutí spojivkového vaku jsme tam pozorovali dvě mouchy, " píší na webu a přikládej fotografie.

Ve světě paraziti  Loa loa či Onchocerca

Podle Rastislava Maďara Existují i specifičtí lidští oční parazit, např. Onchocerca nebe Loa loa. Ti se ale vyskytují hlavně v Západní a Střední Africe a jejich přenos na našem kontinentu zatím nehrozí.

VIDEO: Nákaza od klíštěte v zimě nebo ze sýra? Ano, je to možné, říká epidemiolog.

Video
Video se připravuje ...

Nákaza od klíštěte v zimě nebo ze sýra? Ano, je to možné, říká epidemiolog Andrea Ulagová, Blesk TV

 

Fotogalerie
7 fotografií