Výpadky se týkají obcí Karlovice, Široká Niva, Pocheň, Malá Morávka, Břidličná, Jamartice, Velká Štáhle, Malá Štáhle, Albrechtice u Rýmařova. „Většinu poruch bychom měli opravit během dnešního dne (středa – pozn. red.),“ uvedl mluvčí moravskoslezských energetiků Vladislav Sobol.

Kalamitní stav podle něj trvá v okrese Bruntál, kde bylo několik poruch náročnějších. Popadané stromy totiž poničily nejen dráty, ale i sloupy elektrického vedení.

„Jde zejména o lokality kolem Malé Šťáhle, Břidličné a Malé Morávky. Tam jsme zajistili dodávku elektřiny prostřednictvím náhradních mobilních zdrojů,“ doplnil mluvčí.

Škody za 30 milionů

Vítr působil problémy už o víkendu. Největší škody ale napáchal v noci na pondělí. Na horách vichřice Eberhard dosahovala síly orkánu. Hasiči evidovali více než 600 výjezdů. Odstraňovali hlavně spadlé stromy a zajišťovali poškozené střechy. Na několika místech spadlé stromy přerušily železniční dopravu.

V pondělí ráno bylo v celém Česku bez proudu kolem 315 tisíc odběratelů. Energetická společnost ČEZ vyčíslila zatím škody po orkánu na téměř 30 milionů korun.

Fotogalerie
42 fotografií