Liza May Minnelliová je světoznámou americkou zpěvačkou a herečkou a její umělecká kariéra jí byla přímo předurčena: její matkou byla totiž slavná hollywoodská herečka Judy Garlandová (†47), všemi milovaná Dorotka z pohádky Ćaroděj ze země Oz, a otcem zase režisér, scénograf a výtvarník Vincent Minnelli (†83). Po nich ale také zdědila sklony k alkoholismu a touhu experimentovat s návykovými látkami, po matce navíc tendence k nadváze.

Studovala na různých školách, mimo jiné několik měsíců na pařížské Sorbonně. Přestože se před kamerou objevila už v plenkách, až v roce 1963 debutovala v mimobroadwayské inscenaci muzikálu George Abbotta Best Foot Forward na prknech, která znamenají svět. A o dva roky později, ve svých pouhých 19 letech, získala cenu Tony za výkon v divadelním muzikálu Flora, rudá hrozba (1965). Dosud je nejmladší držitelkou této ceny.

Kráska s obrovskýma laníma očima v roce 1964 nahrála své první gramofonové album a vystoupila na pódiu londýnského Palladia v matčině show. Za své kreace v broadwayských muzikálech Flora, rudá hrozba a The Act (1978) získala dvě ceny Tony. Od počátku sedmdesátých let byly její hudební show natáčeny televizí, a tak obdržela další cenu – Emmy. Svůj nejlepší výkon, odměněný v roce 1972 Oscarem, cenou BAFTA a Donatellovým Davidem, předvedla v postavě kabaretní zpěvačky Sally Bowlesové ve filmové verzi muzikálu Kabaret. Tento úspěch se jí však už nikdy nepodařilo zopakovat.

Stejně jako její matka i ona pak propadla nadměrnému pití a kokainu. Posléze i jiným drogám… Zopakovala i další matčinu chybu, kterou jako pubertální dívka nenáviděla, a to přelétavost – oproti matce, která za svůj nedlouhý život strčila do chomoutu hlavu celkem pětkrát, ona se vdala (a rozvedla) „jen" čtyřikrát. Kromě toho byla před deseti lety obviněna svým řidičem Mohammedem Soumayahem (70) ze sexuálního nátlaku. Minnelliová mu tehdy vyplatila „bolestné“ 2,7 milionu dolarů (61 milionů korun). Měla prý pletky i s Michaelem Jacksonem (†50).

V roce 2011 převzala z rukou tehdejšího francouzského ministra kultury Frédérika Mitterranda Řád čestné legie v hodnosti důstojníka. Hojně se věnuje charitě. Bohužel také podlehla závislosti na plastických operacích. Kvůli častým úpravám svého zevnějšku a nadměrnému užívání botoxových injekcí sice jako důchodkyně rozhodně nevypadá, zároveň si ale už není ani příliš podobná…

Osud jí vlastně nedopřál jen to, po čem toužila ze všeho nejvíc: mít vlastní dítě. Do jiného stavu přišla pouze jednou, miminko však potratila. A ani adopce jí nevyšla. Pro Access Hollywood však řekla: „Není to tak, že bych nechtěla mít děti, snažila jsem se a ono to bohužel nevyšlo. To pomohlo mně samotné, protože teď zase já pomáhám různým dětem po celém světě. Dětem, které mají poškozený mozek, nebo dětem s AIDS. Díky tomu jsem si uvědomila, že nemít vlastní děti mělo svůj důvod."

Fotogalerie
20 fotografií