„Ve skladu je celkem na 650 tun nelegálního a nebezpečného odpadu. Ve více než 3000 sudech a IBC kontejnerů bylo zjištěno 16 druhů nebezpečných látek, převážně barev a laků, rozpouštědel, sorbentů, emulzí, oplachových vod, ale i kyselin a alkálií," uvedla mluvčí frýdecko-místecké radnice Jana Matějíková.

Další kontejnery by měly odjet koncem týdne a pak by to tak mělo pokračovat každý týden. „Před každým odvozem se musí udělat směsný vzorek jednotlivých barelů. Jeden certifikovaný vzorek stojí zhruba 5000 korun, takže kdybychom dělali na každý barel vzorek, tak to vychází na nějakých 16 milionů korun,“ vysvětlil frýdecko-místecký primátor Michal Pobucký.

Dělají se proto takzvané směsné vzorky. „Vezme se 40 barelů, z toho se udělá jeden vzorek, a pokud ho akceptuje například ta spalovna, tak je potom ochotna všech 40 barelů převzít ke spálení,“ dodal.

Spalovny mají plno

Město se snaží, aby odvoz a likvidace odpadu byly co nejekonomičtější. „Na druhou stranu potýkáme se také s tím, že koncová zařízení jako například spalovny nebo chemické laboratoře případně skládky nebezpečného odpadu mají vytížený harmonogram,“ řekl Pobucký.

Jde  o soukromé subjekty, které mají obchodní plán na celý rok. „Když tam přijdete, že máte 650 tun nebezpečného odpadu, tak vám řeknou: Hele, my bychom vzali tak osm - deset tun. Ale nikdo vám nevezme všechno najednou,“ uvedl primátor.

Město proto bude odpad odvážet postupně. „Odhad je, že by to mohlo trvat několik týdnů až měsíců,“ dodal Pobucký.

Odpad do skladu pravděpodobně navezla polská firma a kromě skladovací haly ve Starém Městě ho uložila také v objektu v Bohumíně na Karvinsku, kde by ho mělo být asi 150 tisíc litrů. Bohumín zajištění materiálu nechává na majiteli soukromého objektu, kam byl dovezen. Podle vedení města odpad obyvatele neohrožuje.

VIDEO: Konec plastových krabiček na jídla, nebo příborů: Europarlament zakázal jednorázové plasty tam, kde existuje jiná varianta.