Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V Česku se objevil nebezpečný oční červ: Přenáší ho octomilky!

V Česku se poprvé objevil orientální oční červ.
 (Autor: Profimedia)
Autor: yks - 
12. března 2019
12:59

Oční hlístice, která se dosud vyskytovala v teplém subtropickém pásu, napadla u nás psa, který do zahraničí nikdy nevycestoval. Bezmála dvoucentimetrový červ přežije pod víčkem psa, nebo i člověka, klidně i déle než rok.

Parazit také známý jako orientální oční červ si to namířil do Česka. V zatím prvním doloženém případě u nás infikoval jezevčíka, jsou ale známy i případy, kdy červ napadl oko člověka! Přenášejí ho malé octomilky a život s ním není nijak příjemný. Nejčastěji se vyskytuje u psů, může však napadnout vlky, lišky, kočky a výjimečně i lidi.

Přišel nenápadně, ale už neodejde

Zprvu není nic poznat, ale jak se červ zabydluje a množí, začíná oko slzet a svědit. Může i bolet, ale kdo by si nevšiml, že se mu pod očním víčkem pohybuje dvoucentimetrový tvor? Pes nebo kočka to svému páníčkovi neřeknou, chronické onemocnění však může vyvolat až slepotu. Je proto třeba onemocnění včas vyléčit. A jak se k nám dostalo?

Na první výskyt upozornili odbornou veřejnost experti na parazitologii z Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně. Nepůjde však nejspíš o výskyt poslední, vzhledem k tomu, že červ se podle expertů do Evropy šíří jako lavina! Byl zaznamenán jeho výskyt v Maďarsku a na Slovensku a odsud je to k nám, jak poznamenali vědci, už jen krůček.

Pošlete nám vaše červy

Ve Španělsku, kde se orientální červ již zabydlel, byl nalezen u 40 % vyšetřovaných psů! Kolonizuje Francii i Německo. Odborníci nepochybují o tom, že na vině je cestování psů a také jejich import z cizích zemí.

Onemocnění je naštěstí dobře léčitelné, parazitologové z Brna ale prosí profesionální kolegy, aby jim případné další červy poslali, a to naložené do 96% lihu. Červ se totiž nejspíš šířit nepřestane, a proto je důležité dobře zmapovat ohniska jeho výskytu.

Gemmy ( 14. března 2019 18:12 )

Nehygiena,migrace.Ale vlavně psi a kočky a ostatní zvířata chované doma. D,es pokáte psa v lese,jakoby mu patřil,neupoutaného! Pak se prohání všude v terénu,kdeco olíže,srst plná parasitů. Očurávají domy, chodníky,poschodí v domech, výtahy.A pak majitelé klepou deky od těchto zvířat z oken,na ostatní nájemníky.Psi a kočky patří k domku s dvorkem,nebo zahradou, aby neobtěžovali nevinné obyvatele.A tak se množí parasiti,klíšťata a nemoci!tenhle bordel, kde je vše jen o penězích snad vyřeší jen nějaká katastrofa!

prycsnima ( 12. března 2019 21:18 )

Nasaď si tasemnici, škrkavky a roupy. A budeš hubnout a hubnout. A nebo se nech obohatit importem.

Ruth ( 12. března 2019 20:14 )

Oční hlístice, která se dosud vyskytovala v teplém subtropickém pásu .... hm ... není co dodat

illyria ( 12. března 2019 15:08 )

To je záhada, proč jsou v Německu ve Francii? Že by to něco mělo společného s raketovými vědci? Kde se tady bere epidemie spalniček? Že by to mělo něco společného s tou epidemií (cca 50 tisíc nakažených lidí) na Ukrajině?

bilakonvalinka ( 12. března 2019 14:20 )

Jo,jo, paraziti ! Doktoři pořád tento problém "nevidí ", protože se to nedá (asi schválně) diagnostikovat v laborce.Ale oni všelijací i okem neviditelní paraziti , jako např. lamblie, nocardie, giardie a stovky jiných tady jsou a budou. Zvířata se pravidelně léčí na parazity a lidi ??!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání