Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Zeman: Babiš navázal s Trumpem osobní vztah, já jej mám s Putinem a Si Ťin-pchingem

Autor: ČTK, simao - 
11. března 2019
18:44

Hlavním přínosem návštěvy premiéra Andreje Babiše (ANO) v Bílém domě bylo to, že navázal osobní vztah s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. V rozhovoru s ČTK to dnes řekl prezident Miloš Zeman. Uvedl, že sám má podobný vztah s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem.

„My jsme se s panem premiérem naprosto jasně dohodli, že jsme si rozdělili práci. Zatímco on navázal přátelské vztahy s americkým prezidentem, já mám neméně přátelské vztahy s ruským a čínským prezidentem. A je to tak dobře, protože Česká republika potřebuje mít přátelské vztahy se všemi významnými zeměmi,“ řekl Zeman.

Přijetí v Bílém domě by podle něj mohlo premiérovi pomoci posílit jeho pozici. „Možná to i Andreji Babišovi trochu pomůže, protože ta jeho kritika, která zaznívá jak z Evropské unie, tak zejména z České republiky, možná poněkud oslabí,“ řekl Zeman.

Babiš se s Trumpem setkal ve čtvrtek. Byl od roku 2011 prvním českým premiérem, kterého americký prezident přijal v Bílém domě. Zatím naposledy se přijetí dočkal tehdejší premiér Petr Nečas (ODS). Babišově cestě do Spojených států předcházela i cesta ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD), Česko loni naopak navštívili tehdejší předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan, tehdejší americký ministr obrany James Mattis a ministr energetiky Rick Perry.

Video  Podívejte se na 48 hodin čínského prezidenta v Česku ve 3 minutách.  - Jan Jedlička, Zuzana Štíchová, Blesk TV
Video se připravuje ...

Zeman byl ale zdrženlivý v tom, aby vyšší intenzitu návštěv hodnotil jako zvýšený zájem USA o střední Evropu. „Já si myslím, že Spojené státy se vždy na určitých úrovních zajímaly o středoevropský region, zejména když nám chtěly něco prodat,“ řekl. Připomněl účast americké firmy Westinghouse v tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín, který byl ale před pěti lety zrušen.

ANO_nam_bude_lip ( 11. března 2019 22:51 )

Soudruh Zeman byl šéfem zlodějské ČSSD, blbe. A proti ODS vždy bojoval nejšpinavějšími způsoby. Teď drží ochrannou ruku nad trestně stíhaným Babišem, dvojnásobným vrahem Kajínkem a podobnou levocovou svoločí.

fido2 ( 11. března 2019 22:49 )

Zeman je sám sebou, Babiš vlezdořitka...aby mu neutekly love.

Omur ( 11. března 2019 22:10 )

Sledujete v Událostech Hartmana k Faltýnkovi? K blití.Musel jednat s vědomím někoho nad sebou. Kdopak to asi byl, že?

fido2 ( 11. března 2019 21:33 )

Zeman by nehrál vlezdořiťku, proto tam nemohl jet.

smradlavamakrela ( 11. března 2019 21:20 )

Taky kupujete česká Halal kuřata kontrolována muslimským spolkem z Berlína?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa