Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Čapkova grafika na aukci předčila všechna očekávání: Prodala se za za stovky tisíc

Josef Čapek na archivní fotografii
Josef Čapek na archivní fotografii  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
10. března 2019
16:41

Grafika Josefa Čapka s názvem Ženské torzo III se na sobotní aukci v Praze prodala za 360.000 korun. Její vyvolávací cena přitom byla 10.000 korun. Dosažený výsledek je podle Márie Gálové, ředitelky pražské pobočky Dorothea, která aukci pořádala, novým autorským rekordem v oblasti grafiky. Na více než dvojnásobek vyvolávací ceny se také dostal obraz Venuše od designéra a malíře Ladislava Sutnara, která se prodala za 730.000 korun.

Sutnar se narodil v Plzni v roce 1897, po emigraci v roce 1939 působil v USA, a protože spolupracoval s protikomunistickým exilem, totalitní režim jej vymazal z českých dějin. Je považován za jednu z nejvýznamnějších postav české meziválečné moderny a průkopníka vizuální komunikace v reklamě. Patří k významným osobnostem amerického a světového užitého umění a designu. Zemřel v USA v roce 1976. Kolekce pláten s námětem Venuší ve stylu joy-art, jak je sám autor charakterizoval, vznikla v 60. a 70. letech v USA. Jejich jediným motivem je žena - Venuše jako symbol moderní doby.

Úspěch v sobotu zaznamenala také více než dvoumetrová socha Modrovláska z roku 2005 od výrazné osobnosti českého sochařství Olbrama Zoubka. Její cena vyskočila z vyvolávacích 280.000 na 600.000 korun. Za obraz Slovenská krajina od jednoho z průkopníků slovenského moderního umění Martina Benky nový majitel zaplatil 840.000 korun. Dílo z období kolem poloviny 30. let 20. století má podle Gálové výtvarným pojetím blízko k důležitým autorovým obrazům - Cestou k salašu a Na pole - vystaveným ve Slovenské národní galerii.

Čapkova grafika, respektive její konečná cena byla největším překvapením sobotní aukce. Dražilo se celkem šest grafických listů, které pocházejí z Alba deseti grafických listů Josefa Čapka vydaného v roce 1918 s předmluvou umělcova bratra Karla. Tehdy to bylo vůbec první samostatné ohlédnutí za tvorbou Josefa Čapka, které shrnovalo jeho dosavadní práci na poli grafiky.

Zobrazit celou diskusi