Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V nymburském babyboxu našli miminko: Týden starého chlapečka pojmenovali David

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Foto Blesk - Jiří Krušina)
Aktualizováno -
11. března 2019
15:34
Autor: ČTK, dce - 
11. března 2019
15:10

Do babyboxu v Nymburce někdo v pondělí po 13:00 odložil zhruba týden starého chlapce. Dítě je v dobrém stavu, k zajištění další péče bylo převezeno na dětské oddělení kolínské nemocnice.

Chlapeček váží tři kilogramy a měří 48 centimetrů. Babybox v Nymburce je přímo v areálu nemocnice, otevřen byl v roce 2009, šlo již o 25. babybox. Právě pondělní nalezené miminko bylo první, které zde někdo odložil. „Chlapečka ošetřil Radomír Pavluv, dětský lékař, který mi zatelefonoval a ujistil mě, že klučík vážící 3 kg je na první pohled zdravý. Oblečený byl v bílém,“ řekl Blesk.cz zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess s tím, že chlapeček se jmenuje David.

První babybox v zemi začal fungovat v roce 2005, je to v podstatě novorozenecký inkubátor. Ve chvíli, kdy je do něj dítě vloženo, zapne se vyhřívání a ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní zdravotnický personál. Schránky jsou umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí. V Česku nyní funguje 76 těchto schránek. Babyboxy mají i kritiky, kteří tvrdí, že odporují Úmluvě o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání