Toto zjištění přinesla na základě průzkumu a analýzy v provozu společnost GFI Software. Podle průzkumu přitom jeden uživatel používá v jeden okamžik desítky aplikací a zejména starší firemní sítě na to nemusí být připravené. Sami uživatelé si to přitom neuvědomují a nevědí, které všechny aplikace se průběžně připojují k internetu. Je jich totiž většina.

TIP: Potřebuje váš Chrome příliš mnoho paměti? Zkuste experimentální funkci na snížení apetitu

K firemním Wi-Fi se navíc připojuje velké množství telefonů. Při 100 mobilních telefonech v sítí tak její zátěž činí až 5 tisíc mobilních aplikací, které se snaží spojit s okolím. A k tomu jsou zde ještě tablety, PC, notebooky a další zařízení uživatelů. Při 100 Mb/s připojení přitom obvykle stačí 12 tisíc aplikací k tomu, aby byla šířka pásma zcela zahlcena.

Hlavními žrouty dat jsou vedle multimediálních aplikací cloudové služby a výrazně se podepisují i komunikační aplikace. Do toho jsou zde ještě aktualizace a různé záplaty softwaru. Vše pak může způsobit nefunkčnost sítě. Ze zjištěných výsledků proto vyplývá doporučení zohledňovat při konfiguraci sítě i toto hledisko a řídit vytížení nejen podle počtu připojených zařízení a souhrnného datového toku, ale i na úrovni přístupu dílčích aplikací.