Dlouholeté problémy s dostavbou nové radnice poblíž stanice MHD Palmovka pravděpodobně vezmou za své. Zatímco předešlá koalice „Osmičky“ (ČSSD, ANO a SZ) nechala zastavit stavební práce, ta nynější (ODS, STAN, TOP 09 a Patrioti pro Prahu 8) se budovy hodlá rovnou zbavit. Přitom se v roce 2010 jednalo o velkolepý projekt, který kromě úřadu zahrnoval také obchodní centrum, později se dokonce uvažovalo o zřízení nové stanice Zdravotnické záchranné služby. Stavba měla výrazně přispět k revitalizaci jinak zanedbaného okolí Palmovky.

Už není jiného řešení

Myšlenku na prodej budovy podporuje nový starosta Prahy 8 Ondřej Gros (ODS). „Zatím nejsou jasné detaily, za kolik korun by se to mělo prodat a komu. Začínáme teprve s hlavním městem jednat o tomto návrhu,“ uvedl pro aktuálně.cz.

Že se jedná o reálnou možnost, a prakticky zároveň i nevyhnutelnou, potvrdil i radní hlavního města Jan Chabr (TOP 09), který je zodpovědný za majetek. „Moc jiných řešení v tuto chvíli není. Kdyby se to mělo dostavovat, tak se na tom radnice finančně vyčerpá a stavba bude stát trojnásobek původně plánovaného rozpočtu,“ sdělil. Výstavba budovy měla hlavní město a Prahu 8 vyjít na celkových 1,1 miliardy korun. Do tohoto dne přitom práce a náklady spolkly už 800 milionů korun a je velmi reálné, že původně odhadovaná budou dostavbou překročena. „Proto i teď bude případný prodej komplikovaný. Kdo by o něco takového stál? A navíc se nedá předpokládat, že za pozemky s budovou někdo zaplatí tolik, kolik to dosud stálo,“ uvedla aktuálně.cz opoziční zastupitelka Vladislava Vojtíšková (8žije).
Fotogalerie
10 fotografií