Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Faltýnek měl v korupční kauze Kapsch dělat spojku. Ve Sněmovně utíkal před dotazy

Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
8. března 2019
16:10

Začíná být jasněji, proč policie navštívila při čtvrteční šťáře i pravou ruku Andreje Babiše Jaroslava Faltýnka (oba ANO). Podle webu Novinky.cz, který cituje z policejních kruhů, figuroval předseda poslaneckého klubu hnutí jako prostředník firmy Kapsch, která přišla o výběr mýta na českých dálnicích a silnicích. A mezi antimonopolním úřadem, ke kterému se firma po prohraném tendru odvolala. Kapsch provozuje mýtné v ČR od roku 2007, kdy uzavřela smlouvu na deset let.

Novým vítězem na provoz mýtného systému se v srpnu 2017 stalo konsorcium CzechToll/SkyToll. Vítěze tendru určilo ministerstvo dopravy. Od té doby měl šéf české pobočky Kapsch Karel Feix „vyvíjet značnou snahu ovlivnit ve prospěch Kapsch“ tuto veřejnou zakázku, citují policii Novinky.cz.

Ovlivňovaným měl být Úřad na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který od října 2017 řešil stížnost Kapsch na mýtný tendr. Podle policie měl právě Feix ke komunikaci s úřadem využívat několik lidí. Těmi jsou právě místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek, ale i prostějovský podnikatel a majitel agentury Česká sportovní či firmy TK Plus Miroslav Černošek. I u něj policisté během čtvrtka zazvonili, ani on není mezi zadrženými či podezřelými.

„Provedeným prověřováním bylo také zjištěno, že jako prostředník jednání mezi osobami Jaroslav Faltýnek a Karel Feix již od počátku vystupuje Miroslav Černošek,“ citují Novinky.cz z příkazu k domovní prohlídce.

Policie kontaktovala i poslance a dřívějšího náměstka ministra dopravy Milana Ferance z hnutí ANO. Novinářům řekl, že prohlédla jeho mobil. Připustil schůzky s Kapschem.

Faltýnek schůzky s Kapschem připustil

Jaroslav Faltýnek, pravá ruka premiéra Andreje Babiše, schůzky se zástupci firmy Kapsch i antimonopolního úřadu připustil. Jednal prý ale v zájmu České republiky, aby mohla vypsat tendr na mýto. Uvedl to v písemném prohlášení. Faltýnek zdůraznil, že v minulém volebním období byl v dopravní koaliční radě, která se zabývala otázkou výběru mýtného.

„Z tohoto důvodu je tedy zřejmé, že jsme se setkávali se všemi relevantními subjekty, ale i experty na otázku výběru poplatků za přepravu v rámci české dálniční sítě,“ uvedl. Tyto schůzky považuje za legitimní. Podle něj se díky činnosti skupiny ušetřilo 1,5 miliardy korun. Současně zpochybnil, zda by byl v případě výhry třetího subjektu v tendru Kapsch dostatečně součinný při předání systému. „Tato obava trvá i v současnosti,“ napsal v prohlášení.

„Naším cílem bylo to, aby tendr vůbec proběhl a Česká republika nemusela složitě řešit, že systém na výběr mýta přestane být funkční a Česká republika bude přicházet o finanční prostředky, které z mýta plynuly, ročně jde o deset miliard korun,“ pokračoval Faltýnek.

V dopravní koaliční radě byl Faltýnek například s poslanci Janem Birkem (ČSSD), Janem Volným (ANO) a Milanem Ferancem (ANO). Řešili rozsah zpoplatnění, ale i další otázky týkající se právě mýta. „Díky činnosti i této koaliční skupiny jsme v přechodném období, mezi výběrem nového provozovatele mýtného systému, ušetřili našemu státu a českým občanům 1,5 miliardy korun,“ poznamenal šéf poslanců hnutí ANO.

Birke: Faltýnek ke schůzkám neměl pověření

Například poslanec Jan Birke Blesk Zprávám řekl, že u něj policie při razii nezazvonila. „Sám jsem z toho byl překvapený, že přišli za panem Faltýnkem. S tímto případem nemám nic společného. Policie mě nekontaktovala, nesebrala mi telefon, nic podobného,“ řekl.

Birke, který zároveň zůstává odborným mluvčím ČSSD na dopravu, je tedy jakýmsi stínovým ministrem resortu, vyloučil, že by Faltýnek jednal s Feixem i Rafajem například z pověření koaliční komise pro dopravu.

„Řešili jsme to jen v rámci koalice. Řešili jsem výši zpoplatnění, ale žádné pověření ani žádný jiný mandát pan Faltýnek k dalším vyjednáváním za koaliční radu neměl,“ dodal pro Blesk Zprávy Birke.

V policejním hledáčku od roku 2017

Podle Aktuálně.cz měla policie zacíleno na Jaroslava Faltýnka už od roku 2017. V brněnských hotelích se scházel podle policie s šéfem firmy Kapsch i ředitelem antimonopolního úřadu Petrem Rafajem. Ze schůzek podle policie vzešla dohoda, že úřad rozhodne ve prospěch Kapsche. Faltýnkovi policie ve čtvrtek zabavila telefon a počítač, ale z ničeho ho neobvinila.

Faltýnek má být podle jeho advokáta Josefa Bartoníčka jen v roli svědka. „To, co vím od policie, je to, že nejsem podezřelý. Policii poskytuji maximální součinnost,“ dodal Faltýnek pro Blesk Zprávy.

To, že svědkovi v některé kauze zabaví policie jeho osobní věci, ale není podle advokátky Dagmar Raupachové zcela běžné.

„Pokud někdo vystupuje v pozici svědka, pak požadované věci vydat nemusí, to je jeho právo. Policie musí takovou žádost podrobně doložit a odůvodnit,“ popsala právní praxi Blesk Zprávám advokátka s tím, že když policie takové vydání požaduje, existuje důvodné podezření, že mají přímou souvislost s případnou trestnou činností.

„Samozřejmě z pozice svědka se může každý velmi rychle dostat do pozice podezřelého či obviněného,“ dodala Raupachová. Nepřímo tak naznačila, že se i postavení Faltýnka může v průběhu vyšetřování změnit.

Faltýnek: A víc už neřeknu

Faltýnek se v pátek omezil pouze na tiskové prohlášení a víc říct nechtěl. Před redaktorem Blesk Zpráv utíkal z Poslanecké sněmovny do druhé budovy. Nedokázal ani odpověď na dotaz, čím policie odůvodnila žádost, aby jí odevzdal počítač a telefon.

„To já nevím, to je dotaz na policii,“ opakoval. „Respektoval jsem veškeré požadavky, policie se chová profesionálně, takže jsem vydal počítač, telefon,“ řekl jen. Na žádném výslechu podobně jako šéf antimonopolního úřadu Rafaj ale prý nebyl. „Ne, určitě ne,“ odpověděl.

„Obavy z obvinění ani nemám,“ doplnil a zmizel v budově, kde má hnutí ANO svůj poslanecký klub.

Premiér a šéf hnutí ANO svému místopředsedovi důvěřuje a věří, že Faltýnek v policejních sítích neskončí. „Jsem přesvědčen o tom, že pan Faltýnek z toho vyjde jako v minulosti s čistým štítem,“řekl Babiš novinářům ve Spojených státech těsně před schůzkou s americkým prezidentem Donaldem Trumpem.

Role vlivného podnikatele

Podle detektivů byl „vztyčným důstojníkem“ schůzek mezi Faltýnkem a šéfem ÚOHS Rafajem bývalý místostarosta městské části Brno-střed a nynější radní za hnutí ANO Jiří Švachula (52). Právě on má velmi blízko k Rafajovi. V rámci antimonopolního úřadu působí jako člen rozkladové komise pro oblast dohledu nad zadáváním veřejných zakázek v Brně.

I když společným jmenovatelem obou čtvrtečních policejních „šťár“, tedy jak na brněnské radnici, tak i v pražské centrále firmy Kapsch, je právě Švachula, podle policie spolu prohlídky přímo nesouvisí.

Švachula má být „řídicí článek“ organizované zločinecké skupiny v kauze brněnské radnice, která se týká veřejných stavebních a bytových zakázek a policisté ho mají také za prostředníka schůzek, které se měly týkat elektronického mýtného. Právě proto měly obě akce ve čtvrtek probíhat naráz.

Rafaj ve službách Faltýnka

Podle policie měl Rafaj po té, co se potkal s Faltýnkem, činit kroky, které po něm šéf poslanců ANO požadoval. Tedy vést řízení právě ve prospěch Kapsche. Novinky.cz upozorňují, že prvním z nich bylo rozhodnutí ÚOHS z 23. listopadu 2017, v němž předběžným opatřením zakázal ministerstvu dopravy uzavřít smlouvu s vítězem tendru, a to až do pravomocného rozhodnutí úřadu.

Dalším rozhodnutím pak mělo být loňské odvolání Josefa Chýleho (37) z funkce místopředsedy ÚOHS. Dotyčný totiž podle policie považoval postup ministerstva dopravy při zadávání zakázky na výběr mýtného za zákonný a bezchybný a údajně se opakovaně ohradil vůči postupu a pokynům Rafaje.

Šéf antimonopolního úřadu pak do uvolněného křesla dosadil Evu Kubišovou,a současně ji pověřil řízením sekce veřejných zakázek, pod kterou spadal právě i tendr na mýtné. Podle soudního příkazu pak Rafaj prostřednictvím Kubišové ovlivňoval rozhodování v řízeních o zakázkách.

„Toto by mělo probíhat tak, že Rafaj zadává Kubišové svoje nezákonné pokyny, jak má být v jednotlivých řízeních rozhodnuto. Kubišová následně uděluje pokyny svým podřízeným tak, aby v plné míře vyhověla zadáním Rafaje,“ citují Novinky.cz z příkazu.

ÚOHS loni 9. května skutečně zrušil zadávací řízení na zakázku týkající se mýtného, a to kvůli údajným pochybením ministerstva dopravy. Podle policie tak vydal rozhodnutí „v souladu s dohodou mezi Rafajem a Faltýnkem z 10. listopadu 2017“. Ministerstvo dopravy vedené Danem Ťokem rozhodnutí podalo o dva týdny později rozklad, jenže Rafaj jako ten, kdo o něm rozhodoval, pro změnu loni 23. srpna zrušil závěry svého úřadu a vrátil řízení na samý začátek, tedy k novému projednání.

Ministerstvo antimonopolní úřad přetlačilo

Až loni 20. září nakonec ÚOHS ustoupil a rozhodl, že postup Ťokova úřadu – tedy ministerstva dopravy byl v souladu se všemi předpisy a řízení o zrušení zakázky zastavil. Ministerstvo tak mohlo v tomtéž měsíci podepsat s vítězným konsorciem desetiletou smlouvu. Letos v únoru pak vše schválil i antimonopolní úřad vedený Rafaj, který s definitivní platností zamítl veškeré námitky dosavadního výběrčího mýta – tedy Firmy Kapsh.

Detektivové z národní centrály organizovaného zločinu měli ve čtvrtek uzavřít celou budovu antimonopolního úřadu v Brně – zajistit všechny počítače a údajně zapečetit také kancelář šéfa úřadu Rafaje, kterého si odvezli k výslechu.

Policisté si už v minulých dnech vyžádali také dokumenty na ministerstvu dopravy.

vagen ( 10. března 2019 08:30 )

ANO je krimi gang

vagen ( 10. března 2019 08:28 )

Krivak a intrikan Faltynek- to je desiva ostuda ceske politiky.....

jentakjenkobliha ( 8. března 2019 19:45 )

píííčůs12: To budeš mít říííť na cimpr campr.

petr12 ( 8. března 2019 19:40 )

at žije nejlepší,nejchytřejší,premier Babiš.At mráz roztrhne prde.e všem špínám,křivákum,udavačum,holotě!!

turbina ( 8. března 2019 19:28 )

Soudruzi Burešpšoukači, to je ale malér, myslíte si že bude opět stačit-kampáň, zadání, účelovka, spiknutí, Kalůsek a na závěr křivá přísaha na zdraví dětí ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa