Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Evičku (16) o nohy připravil zlatý stafylokok: Teď je novou tváří akce KlaPeto Na Sněžku

Autor: Tereza Hodáliková - 
9. března 2019
14:35

„Neberu to jako tragédii, ale jako velkou výzvu. Vzpomínky s nohama mám pěkné, teď si vytvářím nové, ze života bez nich…“ říká Eva Mrázková (16), která přesně před rokem přišla o obě dolní končetiny poté, co její tělo během jarních prázdnin v Rakousku napadl zlatý stafylokok!

Měly to být »jarňáky« plné lyžování, ale skončily nečekaně dříve… „Na sjezdovku jsem se ani nedostala, zkolabovala jsem uprostřed noci. Udělalo se mi špatně, omdlela jsem,“ začíná vzpomínat Evička Mrázková a rovnou pokračuje: „První záchranářka, která dorazila, stejně jako krátce potom lékař, se domnívala, že jsem byla pouze dehydratovaná a vyčerpaná. Rozhodli se mě proto převézt do nemocnice, kde mi plánovali dát infuzi. S tím, že mě ráno propustí. Ale po cestě do nemocnice se můj stav dramaticky zhoršil. Pak už to šlo ráz na ráz.“

Nejdříve ji přijali na pediatrii v nemocnici v Lienzu. Začaly jí selhávat ledviny a upadala do septického šoku. „Neměli tam potřebné lékařské přístroje, a proto proběhl převoz do Villachu. Bohužel hustě sněžilo a vrtulník nemohl vzlétnout. Převážela mě sanitka,“ říká. Netušila, že to není poslední cestování v kritickém stavu…

Uprostřed noci jí totiž začal selhávat další orgán – plíce. „Nutně jsem potřebovala přístroj ECMO (extrakorporální membránová oxygenace), a ten neměli. Ale byl v Klagenfurtu. Sice přístroj poslali, ale následně mě i s ním převezli právě do Klagenfurtu. V důsledku rozvinuté infekce, která zničila tkáně dolních končetin, mi museli nohy amputovat. Z toho si ale už nic nepamatuji,“ popisuje drama Evička s tím, že následně putovala do Česka, do pražské motolské nemocnice, kde se o ni lékaři starali čtyři měsíce. Evička se nakonec dozvěděla, že důvodem toho všeho byla nákaza zlatým stafylokokem.

Na Sněžku za 78 dní!

Evička se rozhodla svůj příběh zveřejnit a stala se tváří charitativní akce Na Sněžku, kterou pořádá Nadační fond KlaPeto a která se uskuteční 25. května. „Evička nás naprosto nadchla svým optimismem a vůlí postavit se svému handicapu. Letošní charitativní výstup na Sněžku bude navíc trochu jiný, protože Evča chce spolu s námi na nejvyšší českou horu vyjít! Ne pro sebe, ale pro ostatní handicapované děti – to je obrovská výzva a doufáme, že se k nám přidá co nejvíce lidí,“ lákají na akci zakladatelé NF KlaPeto Kateřina Klasnová a Jaroslav Petrouš. Pochod Na Sněžku bude i letos Blesk podporovat, o Evičce a celé akci se můžete v následujících týdnech na stránkách nejčtenějšího deníku v Česku dozvědět víc.

Pomoci můžete tričkem

I tento rok nechalo KlaPeto vytvořit speciální tričko pro pochod. Letos se na něm podílel známý výtvarník Jiří Slíva a novinkou je i materiál – už nejsou trička bavlněná, ale z funkčního materiálu. Zakoupit je můžete za 300 Kč přímo na stránkách www. klapeto.eu Tím podpoříte nejen Evičku, ale i další děti, které budou po charitativní akci vybrány a jejich rodiny získají peněžní pomoc. Případně můžete zaslat i peníze na transparentní účet Nadačního fondu KlaPeto: 2001375049/2010. „Chtěli bychom Evče umožnit věnovat se naplno sportu a lyžování, takže jí vybrané peníze poslouží na sportovní protézy. A samozřejmě, jako vždy sbírka pomůže i dalším handicapovaným dětem na speciální rehabilitace, kompenzační pomůcky apod.,“ dodala Kateřina Klasnová.

marlen52 ( 9. března 2019 17:00 )

před Evičkou smekám a přeju ji aby už to špatné měla za sebou a teď už jen to pěkné

Monikay ( 9. března 2019 15:50 )

Úžasná slečna!

Zobrazit celou diskusi