Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu uvnitř zajišťovali důkazy a zabavovali některé počítače. Zajímají se hlavně o veřejné zakázky a jejich možné korupční pozadí.

Radní Jiří Švachula byl před volbami místostarostou klíčové centrální části Brna. Ta hospodaří s bezmála miliardovým rozpočtem a zadržený muž byl a i v současné radě je člověkem zodpovědným za investice. Tato pozice je přitom na radnici klíčová.

Jiří Švachula patří mezi sponzory hnutí ANO a platí za významného zákulisního hráče nejen v Brně. Je také členem dozorčí rady státního podniku ČD Cargo. Politikova advokátka nechtěla zadržení svého klienta komentovat s odvoláním na povinnost mlčenlivosti.

Zakázky za dvě miliardy

Podnikatel se podle serveru Hlídač státu angažoval ve čtyřech státních a 12 soukromých firmách. Tyto firmy získaly od státu od roku 2016 celkem 848 smluv v celkové výši 2 miliard korun. Švachula je také sponzorem ANO. V roce 2016 poslal na účet hnutí 35 000 korun, předloni 50 000 korun.

Zděšení ve straně

Zatčení radního Brna-střed Jiřího Švachuly (53) vyvolalo mezi členy hnutí ANO v Brně poprask, místy přerůstající v paniku. Podle zdrojů Blesk.cz zevnitř hnutí je Švachula velmi vlivným zákulisním hráčem.

„Nevíme, čím se živil před vstupem do politiky. Když nastupoval na radnici, položertem říkal, že před padesátkou jde poprvé v životě do práce,“ řekl Blesk.cz zdroj, který patří k zakládajícím členům hnutí ANO v Brně.

Přivedl ho Faltýnek

Do brněnské buňky ANO přivedl Švachulu spolu s několika vlivnými podnikateli, kteří pak v minulém volebním období obsadili místa v nejvyšším vedení brněnského magistrátu, Jaroslav Faltýnek.

„Kvůli nim se tehdy porušily vnitřní předpisy, které pro nové členy stanovovaly půlroční čekací dobu,“ prozradil zdroj. „Jednoduše přišel přípis shora z Prahy, že tihle lidé se přijímají a hotovo.“

ANO v Brně ovládli

Druhý zdroj z hnutí ANO zároveň pod příslibem anonymity Blesk.cz řekl, že noví podnikatelé se nijak zvlášť netajili cílem brněnskou buňku ovládnout. „Během čtyř let se jim to dokonale podařilo,“ řekl zdroj s tím, že původní členové hnutí jim museli chtě nechtě uvolnit místa.

I navzdory tomu, že mnozí z nich „na svůj obličej“ vyhráli pro hnutí v řadě místních částí Brna volby.

Zadržený je vedle Švachuly podle zdrojů Blesk.cz i brněnský podnikatel iráckého původu Saman El-T. Ten byl před dvěma lety mezi 18 obviněnými v kauze vynášení informací z policejních spisů.

Ve skupině tehdy figuroval i finančník David Rusňák, který sponzoroval hnutí ANO, byl jeho členem a jeho tchyní je ministryně financí Alena Schillerová. Policie tehdy jeho stíhání zastavila. Rusňáka ani jeho investiční firmu, která patří mezi hlavní donátory brněnské Komety, podle mluvčí DRFG policie ve čtvrtek nijak nekontaktovala.

VIDEO: Mluvčí ÚMČ Brno-střed Kateřina Dobešová k zásahu policie na úřadě.