Starosta Pavel Čižinský (Praha 1 Sobě) řekl, že přestože jde do určité míry o krajní řešení, v řadě zemí je podobná regulace zcela standardní. Na seznam opatření zavírací hodina podle Čižinského patří. Vyhláška by se týkala devíti ulic, mezi nimiž jsou Dlouhá, Dušní, Jakubská, Kozí nebo Michalská. „Podle našich zkušeností se v žádné z ulic situace nezlepšila, naopak,“ řekl Čižinský.

Podle místostarosty Petra Hejmy (STAN) si radní uvědomují, že k vyhlášce je třeba přijmout ještě další opatření, jako je třeba lepší spolupráce se strážníky a policií.

Proti nakonec přijatému rozhodnutí se v diskusi stavěli opoziční zastupitelé. Bývalý místostarosta Richard Bureš (ODS) řekl, že vyhláška problém pouze přenese do jiných ulic. Upozornil také na to, že z restaurací se lidé po zavírací hodině nahrnou do ulic. „Ta vyhláška to nevyřeší a obávám se, že těm lidem spíše ublížíme. Toto není ta cesta,“ řekl Bureš. Řešením je podle něho řada dílčích kroků a změn.

Řeší se i doprava

Radní David Skála (Praha 1 Sobě) řekl, že vedení městské části připravuje dopravní omezení, která by snížila hluk v ulicích. Jedním z nich je například zákaz vjezdu do ulic v určitou dobu. Inspiraci radnice čerpala v Amsterdamu.

Některé výtky opozice Hejma odmítl. To, že zastupitelé materiál schválili, podle něj ještě neznamená, že přijali přesné znění vyhlášky. „Jen celý proces posunujeme dál. Finální podoba vyhlášky se bude dodělávat,“ řekl.

Nová magistrátní koalice Pirátů, Prahy Sobě a Spojených sil pro Prahu zavedla funkci nočního starosty, kterým je Jan Štern a který omezení otevírací doby uvedl jako jedno z opatření, která zvažuje. Před případnou restrikcí se chce pokusit problémy řešit například posílením strážníků nebo domluvou s provozovateli, aby se o klid lépe starali sami.