Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Exotický ráj se vrací po letech k trestu smrti. O popravčího se strhl nevídaný boj

Autor: ČTK - 
6. března 2019
16:31

Inzerát srílanských úřadů na místo popravčího přilákal více než 100 zájemců. S odvoláním na mluvčího srílanské vězeňské správy o tom dnes informovala agentura Reuters. Země tak pokračuje v plnění svého plánu na obnovení trestu smrti za drogové delikty.

Prezident Maithripala Sirisena loni prohlásil, že chce po bezmála půl století trvající pauze obnovit popravy oběšením. Za pašování drog platí na Srí Lance trest smrti, nicméně od roku 1976 není uplatňován. Přísná politika prosazovaná hlavou státu je zčásti inspirovaná Filipínami, kde ve válce proti drogové kriminalitě rukou policie zahynuly tisíce lidí.

Mluvčí vězeňské služby Thušara Upuldenija uvedl, že 102 lidí zareagovalo na novinový inzerát, v němž srílanské úřady sháněly dva morálně a psychicky silné muže na pozici popravčího. Mezi uchazeči byl také Američan, který však musel být z výběrového řízení vyloučen, neboť jako cizinec nesplňoval předpoklady.

Vláda začala hledat dva popravčí minulý měsíc. Poslední srílanský kat dal výpověď v roce 2014, aniž popravil jediného vězně. Jako důvod uvedl stres, který u něj vyvolával pohled na šibenici. Další představitel této profese, přijatý v loňském roce, se v práci nikdy neukázal.

Inzerát srílanských úřadů na místo popravčího přilákal více než 100 zájemců. Inzerát srílanských úřadů na místo popravčího přilákal více než 100 zájemců. | Profimedia

Ve srílanských věznicích je v celách smrti v současnosti 1300 odsouzených, z toho 48 kvůli kriminalitě spojené s drogami. Pachatelé, kteří mají na svědomí zločiny považované na Srí Lance za hrdelní, jako jsou znásilnění, obchod s drogami nebo vraždy, si v posledních letech odpykávali tresty doživotního vězení.

beda88 ( 6. března 2019 18:21 )

nuuu, už jich tam dřepí a vyžírá naši republiku, hlavně tu pracující část, celkem asi 48. při nákladech 1000,-Kč/den/1 vězeň, to by bylo příspěvků pro postižené, co?

Srna1 ( 6. března 2019 17:41 )

Prý tam příště pojede na dovolenou Tereza 😀😀😀

Zobrazit celou diskusi