Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Revoluce v přísných nařízeních pro letušky. Mohou odložit make-up i sukně

Autor: Darina Jíchová - 
6. března 2019
20:05

Když britská letecká společnost Virgin Atlantic tento týden oznámila, že jejich letušky budou moct létat bez make-upu a že se součástí dámské uniformy stanou i kalhoty, jednalo se o průlom v pravidlech pro letušky. Dnes také novozélandská společnost Air New Zealand uvedla, že hodlá přehodnotit své předpisy, co se týče líčení a uniforem pro letušky, informoval deník Daily Mail. 

Povolání letušky láká mnohé ženy, práce je však spojená nejen s možností podívat se do exotických míst, ale také s řadou povinností a náročným výcvikem. Sexualizace a objektivizace letušek sahá až do 30. let minulého století a i dnes stále platí, že jsou ženy posuzovány nejen podle svých dovedností, ale také podle své výšky, váhy a vzhledu. Ty nejstarší aerolinky jsou pak na své požadavky nejkontroverznější.

Součástí uniformy letušek Virgin Atlantic jsou i lodičky. Součástí uniformy letušek Virgin Atlantic jsou i lodičky. | Reuters

Letuška v kalhotách sice není žádná novinka, ale konkrétně u Virgin Atlantic si o ně ženy musely zažádat, nově by měly být součástí uniformy automaticky.

Změny se dočkají i novozélandské letušky

Air New Zealand připravuje nový design uniforem pro své letušky a stewardy, vedení přišlo také s tím, že chce zmodernizovat požadavky pro líčení a péči o vzhled. Debatuje se o tom, že letušky by se už dále nemusely povinně malovat.

Mluvčí Air New Zealand uvedla, že proces modernizace uniforem a dalších nařízení už začal. „Součástí procesu bude i revize všech našich pravidel a nařízení týkajících se vzhledu a líčení,“ vysvětlila. Na náběrových stránkách společnosti však stále zůstávají „rady“ pro budoucí letušky: „Vyspěte se do krásy!“, „Investujte do dlouhotrvajícího make-upu, který nevysušuje pokožku!“, případně „Důležitá je i podkladová báze, která zajistí, že váš make-up zůstane, kde má!“.

Otázka tetování

Novozélandská společnost dodržuje rovněž přísné pravidlo, které zakazuje tetování. Lynley Bakerovou (46) nepřijali kvůli tetování víly Zvonilky, které má na zádech. Z uniformy by koukala pouze malá část obrázku, která by se dala zakrýt korektorem, bohužel nařízení striktně tetování zakazuje. Není jasné, zda se novelizace předpisů bude týkat i této problematiky.

Líčení bude dobrovolné

Virgin Atlantic zdůvodnil své rozhodnutí tím, že chtějí svým letuškám dát větší volbu, jak v práci lépe vyjádřit svou osobnost. Novinka však není tak úplně benevolentní. Ženy se sice malovat nemusí, pokud ale chtějí, musí dodržovat společností určenou paletu barev.

villon ( 6. března 2019 20:52 )

Tak paráda, holki jen v kalhotkách. Lítat budu už jen s nima.

Zobrazit celou diskusi