Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Recenze: „Ptáci“ děsí svistem křídel i po 67 letech. Povídky královny hororu nezklamou

Ptáci a jiné povídky
Ptáci a jiné povídky  (Autor: Motto)
Autor: Veronika Šmídová - 
18. března 2019
08:45

Povídka Ptáci, jejíž autorkou je anglická spisovatelka Daphne du Maurier, je dnes již legendární součástí hororového kánonu. Celosvětovou slávu jí vydobylo především filmové zpracování Alfréda Hitchcocka z roku 1963, psaná podoba ale není o nic méně působivá. O tom se mohou koneckonců čeští čtenáři přesvědčit i v novém vydání souboru povídek této britské prozaičky titulovaném „Ptáci a jiné povídky“. Jak již název předesílá, kromě ikonického textu o temných silách přírody se v knize nachází i další krátká díla plná znepokojivé atmosféry a neodvratitelného zmaru.

Kultovní „Ptáci“ nejsou jediným - a ani prvním - příběhem z hlavy du Maurier, který se Hitchcock rozhodl natočit. Již dříve převedl na filmové plátno pirátský román Hospoda Jamajka, psychologický thriller Mrtvá a živá a až v roce 1963 právě Ptáky.

V nich dokonale ztvárnil stísněnou atmosféru světa, kde se šustot ptačích křídel a tiché ťukání zobáku stalo tou největší hrozbou. Podobnou silou disponuje i psaná předloha, na jejíž kvalitě nic neubralo ani 67 let, které letos uplynou od jejího vzniku.

Podmanivá je ale i další pětice povídek, které se ve sbírce nacházejí. Jejich náměty jsou značně různorodé, všemi se ovšem prolíná téma ztráty a bolesti. „Teď se nedívej“ například zachycuje manželský pár, který se snaží na dovolené v Benátkách vzpamatovat ze smrti malé dcerky, ale to jim nemá být tak snadno dopřáno. I tato povídka byla mimochodem převedená na filmové plátno.

„Jabloň“ zase líčí boj jednoho starého vdovce s podivným stromem, „Modré čočky“ pro změnu ukazují ženu po operaci očí, která začíná poprvé v životě vidět nepříjemnou realitu. 

Jistým osvěžením je, že de Murier většinou nesází na klasická klišé tohoto žánru ve smyslu neklidných duchů zjevujících se o půlnoci a prokletých amuletů vytažených z dávno zapomenutých hrobek. Tíživou atmosféru staví spíš na psychologii, strachu z neznáma s občasným příklonem k věděckofantastickým či gotickým prvkům

Kvalita jednotlivých textů sice trochu kolísá, mnohé mají otevřený až lehce zmatečný konec, to ale nemusí být pro mnohé čtenáře na obtíž. Jako celek lze sbírku bez obtíží označit za kvalitní příspěvek do hororové literatury, který by neměl chybět na poličce žádného znalce. Za zmínku stojí i graficky velmi vydařená obálka nového vydání.


Daphne du Maurier

Ptáci a jiné povídky

nakladatelství Motto, 2018

280 stran

Hodnocení: 87 %

Zobrazit celou diskusi