U obce Staříč na Frýdecko-Místecku nezvládl kamion zatáčku a převrátil se na bok do svodidel. Hasiči odčerpali unikající provozní kapaliny a pak odjeli na pár hodin na základnu. „Čekali na vyprázdnění korby firmou, které nákladní auto patří,“ uvedl mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

Jakmile bylo hotovo, uzavřeli hasiči silnici a šli do akce. Poprvé použili zbrusu novou techniku, zachytávací neboli padací vaky.

„Zásadně zmírnily dopad těžkého vozidla zpět na kola. Zachytávací vaky zakoupil HZS MSK teprve nedávno,“ sdělil Petr Kůdela.

Překlápět a upouštět

Nejprve bylo auto zachyceno za podvozek pomocí lan a navijáky ho začaly pomalu překlápět. Mezitím se dofouknuté vaky umístily pod kola. „Navijáky držící náklaďák pomalu postupně povolovaly a současně se upouštěl vzduch z vaků. Tak se podařilo dostat vozidlo pohodlně na kola,“ upřesnil hasič.

Navijáky dostaly náklaďák z polohy ležmo zpátky na silnici a ani to nebolelo. Celý zásah hasičů trval díky nové technice jen necelou hodinu. Štěstí měl i šofér. „Z nehody vyvázl jen s méně závažným zraněním,“ uzavřel hasič Petr Kůdela.

VIDEO: V půlce února se v Mělníku zřítil autobus z mostu.