„Vlak odjíždějící bez povolení z Brna do Březové nad Svitavou se srazil s přijíždějícím vlakem od Letovic,“řekl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Vlaky jely proti sobě po jedné koleji. Celkově byla na drážních vozidlech prozatím vyčíslena škoda na 450 tisíc korun.

Lidé se při nárazu ošklivě potloukli, celkem jich cestovalo v plně obsazených soupravách na 250. Mnoho jich mělo zhmožděniny a odřeniny. „Ošetřovali jsme i vykloubení končetin, podezření na zlomeniny a tržné rány na hlavě. Jedna paní zkolabovala stresem  po návratu domů,“ řekla Blesk.cz mluvčí záchranky Michaela Bothová.

Policie vyšetřuje největší havárii na brněnském hlavním nádraží za poslední půlstoletí jako obecné ohrožení. „Dechová zkouška u strojvedoucích alkohol vyloučila,“ řekla Blesku mluvčí policie Petra Hrůzová.

Provoz na hlavním nádraží v Brně se zastavil na čtyři hodiny. Zhruba 10 vlaků železničáři bez náhrady zrušili. Cestující rozvážely autobusy. Od 8.50 se už jezdilo v úseku Židenice - hlavní nádraží po jedné koleji. Dráhy musely odřeknout desítku vlaků. Provoz na trati byl obnoven krátce před třičtvrtě na dvanáct.