Nápad přiblížit svým obyvatelům původ názvů ulic začala už minulý rok realizovat radnice osmé městské části. Modré dodatkové tabulky od té doby v různých koutech Prahy 8 přibývají, k dnešku jsou jich desítky. Připomínají osobnosti, jejichž jména ulice nesou.
Aby lidé mohli být hrdí na místo, kde žijí,“ prozradil Blesku jejich důvod místostarosta Jiří Vítek (45, Patrioti). Ani ti zájemci o nahlédnutí do historie, kteří nemají možnost cedule obcházet, nepřijdou zkrátka. „Do radničního zpravodaje Osmička, který lze najít i na internetových stránkách městské části, postupně přinášíme výběr ulic s vysvětlením jejich názvů ze všech našich čtvrtí, jak jsem je při zpracování načerpal z kronik a veřejných zdrojů,“ dodal Vítek.

Koho cedule připomínají

Na modrých tabulkách se dozvíte třeba to, že Hackerova ulice získala název po učiteli Karlu Hackerovi (†96), který roku 1913 koupil za 150 korun rakouskouherských loutkové divadlo z doby lidových loutkařů. Byl oceněn i zlatým odznakem Matěje Kopeckého a také titulem zasloužilý učitel. Ulici Dolákově dal své jméno zase typograf Jaroslav Dolák (†32), protinacistický odbojář popravený v koncentračním táboře Flossenbürg.
Fotogalerie
3 fotografie