Endoskopické oddělení G5 U Apolináře patří mezi jedny z nejprestižnějších a nejvytíženějších oddělení tohoto zaměření v celé republice. Za rok se tu provede na 2000 operací, při nichž je často nezbytný tzv. morcelátor. Přístroj, který se strčí do dutiny břišní, v níž „rozmixuje“ škodlivé myomy (nezhoubné nádory vzniklé z děložní svaloviny). Myomy nelze kvůli jejich velikosti z dutiny vytáhnout, musí být proto zmenšené a poté vysáté.

Pouhých pět minut

Když se rozbije elektrický morcelátor, který patří k základní výbavě endoskopického oddělení, je zaděláno na problém. Na sociálních sítích se objevila fotografie mozolnaté ruky mladé operující lékařky, která podle zřizovatelky fondu Apolena Petry Horákové Krištofové používala ruční morcelátor pouhých pět minut. Běžně se s ním manipuluje déle: „Záleží, jaký je rozsah operace. Kolik myomů se odstraňuje, jak jsou velké. Elektrický morcelátor běží pět až deset minut. S ručním se pracuje třeba tři čtvrtě hodiny. V takovém případě se lékaři vystřídají,“ vysvětluje Horáková Krištofová, která pro kliniku kupuje z financí nadace nadstandardní přístroje.

 

Lékaři se dočkají

V tuto chvíli je zastaralý elektrický morcelátor zase funkční, ale je pouze otázkou času, než se opět porouchá. Podle Petry Horákové Krištofové nechtělo vedení nemocnice nový přístroj na opětovné žádosti lékařů zakoupit. Podle mluvčího Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) Filipa Brože o tom vedení nevědělo a nikdo s nimi nejednal: „Se současným vedením nemocnice zatím nikoli, pan ředitel je ve funkci teprve dva týdny. Nicméně, když se o celé situaci dozvěděl, začal ji okamžitě řešit,“ prozradil Brož.

Facebookový status doputoval až k ministrovi zdravotnictví Adamu Vojtěchovi (ANO): „Ministr neprodleně situaci řešil s ředitelem VFN. Po vzájemné dohodě bude přístroj zakoupen VFN z vlastních finančních zdrojů, a to co v nejkratším časovém termínu,“ řekla mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová. Nový přístroj má vyjít přibližně na 250 tisíc korun. Kdy se ho ale lékaři dočkají, zatím není známo. 

Ve Všeobecné fakultní nemocnici je až 17 tisíc kusů lékařské techniky, která se podle Brože musí průběžně servisovat a obměňovat. Každoročně musí nemocnice řešit stovky požadavků týkajících se zdravotnické techniky.

Fotogalerie
23 fotografií