Každý týden po sobě kraloval seriál MOST! pondělní divácké sledovanosti. Od uvedení prvního dílu 7. ledna 2019 se na něj pokaždé dívalo v průměru 1,6 milionu diváků. Česká televize ale nezahálí a jen týden po finále Mostu přichází v pondělí 4. března s novým šestidílným seriálem Zkáza Dejvického divadla.

Ten byl natočen pod taktovkou režiséra Miroslava Krobota (67) a v hlavních rolích se představí Ivan Trojan (54), Václav Neužil ml. (39), Simona Babčáková (46) nebo třeba Martha Issová (37). 

Seriál by měl divákovi s nadsázkou a mystifikací poodhalit zákulisí přední pražské divadelní scény. Dejvické divadlo je v seriálu vystaveno existenční zkoušce, jelikož nezískalo grant na své fungování od magistrátu.

„Je tam spousta míst, která se blíží realitě, a to nejen z hlediska prostředí. Narážky na to, co se kdysi stalo, či nějaké dávné historky zapracovány jsou, některé ezoterické rituály také. Je důležité, aby to byl mix polopravdy a fikce, ale samozřejmě je všechno přestřelené,“ uvedl spoluautor námětu a scénáře Ondřej Hübl (43).

Zajímavostí je, že se v seriálu představí celé divadlo, tedy nejen členové souboru, ale také ostatní zaměstnanci, od ředitelky přes pokladní, rekvizitáře či stavbu. Každá postava v seriálu trochu vychází z herců jako z reálných lidí.

„Jednou jsme šli s Jardou Pleslem po představení kolem dámské šatny, kde byly pootevřené dveře. Tam byla parta všech hereček a my jsme zaslechli Simonu Babčákovou, jak jim říká: ‚Kámen ti sám nepromluví.‘ Nám to s Jardou otočilo hlavu a všichni si to zapsali. Takže plíživé momenty reality tam rozhodně jsou,“ uvedl na setkání s novináři herec Václav Neužil.

Seriál nesleduje osudy postav v čase, ale nabízí šest samostatných příběhů. V každém díle se řeší aktuální krizová situace ohrožující existenci souboru. „Velmi rádi si děláme legraci sami ze sebe, protože to je jedna z možností, jak čelit skutečné krizi divadla. Z tohoto úhlu pohledu je humor lehce absurdní, sebeironický a nekorektní,“ uvedl Krobot.

„Diváka pozveme do prostředí Dejvického divadla, kam bývá veřejnosti vstup zakázán a kde můžeme být svědky intimních událostí, které by veřejnost neměla vidět,“ dodal.

Zkázu Dejvického divadla již měli možnost někteří diváci vidět ve vybraných kinech v České republice ještě před televizní premiérou. A podle hodnocení na Česko Slovenské filmové databázi, kde má v tuto chvíli 89 %, to vypadá, že se Česká televize opět trefila do černého! Zda ale dílko dosáhne věhlasu jako Most!, je zatím ve hvězdách.

První díl seriálu Zkáza Dejvického divadla s názvem Režisér můžete sledovat dnes na ČT1 ve 21:05.

VIDEO: Trailer seriálu Zkáza Dejvického divadla

Video
Video se připravuje ...

Trailer seriálu Zkáza Dejvického divadla YouTube

Fotogalerie
54 fotografií