Po herci a producentovi Jiřím Pomeje, který v úterý podlehl rakovině, zbyly jak známo obrovské dluhy! I tak by ale mohla jeho dcera Anička získat po tatínkovi možná i milion korun! A to i v případě, že se vdova Andrea zřekne dědictví a tím i sekery převyšující 10 milionů korun, kterou její manžel po smrti zanechal. „Podmínky pro nárok na vdovský a sirotčí důchod stanoví zákon o důchodovém pojištění. Případné odmítnutí dědictví nemá na pozůstalostní důchod vliv,“ vysvětluje Renáta Provazníková z České správy sociálního zabezpečení.

Podle jejích údajů byl vloni průměrný sirotčí důchod 6351 Kč. Pokud by byl malé Aničce takový vyměřen, do jejích 18 let, dokdy by jej nejméně pobírala, by se celková částka vyšplhala na 952 tisíc korun. Teoreticky by mohla dostat víc, ale i míň, vždy závisí na tom, kolik měl zemřelý tzv. odpracováno a odvedeno na důchodovém pojištění. Jenže taky se může stát, že Anička neuvidí ani korunu... „V praxi může dojít k situaci, že vdovský případně sirotčí důchod nebude náležet po osobě, která byla dlouhodobě nezaměstnaná a nezískala tak zákonem stanovenou potřebnou dobu pojištění,“ podotýká Provazníková.

Pro získání sirotčího důchodu aspoň v základní výši 3270 Kč je nezbytné, zda Pomeje v posledních 20 letech života minimálně dva roky platil pojištění. Což vzhledem k jeho neradostné finanční situaci nemuselo být. „V tomto případě snad Aničku zachrání to, že byl Jirka v konkurzu. Správkyně totiž měla povinnost z peněz, které zajistila, odvádět zdravotní a sociální pojištění. Peníze tam nějaké chodily z práv na filmy, které Jirka vytvořil jako producent, takže podle mě to bylo z čeho platit,“ svěřil Nedělnímu Blesku Jirkův nejlepší kamarád Pavel Pásek, který Jiřímu dotoval pobyt v Sanatoriu Na Pleši, kde skonal.

„Ale žádné zdravotní ani sociální jsem za něj nikdy neplatil,“ přiznal Pásek. Všechno teď nyní bude muset zjistit a oběhat Andrea, která může navíc zažádat o vdovský důchod. Pro jeho získání jsou podmínky o něco přísnější než u sirotčího...

VIDEO: Spisovatelka Formáčková, Pomejeho důvěrnice (†54): Znala jsem jeho tajné plány, umřít nechtěl

Video
Video se připravuje ...

Spisovatelka Formáčková, Pomejeho důvěrnice (†54): Znala jsem jeho tajné plány, umřít nechtěl Petr Macek, Lukáš Červený

Fotogalerie
100 fotografií