Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Islámský stát v posledním tažení. Radikálové se brání bombami a odstřelovači

Autor: ČTK - 
2. března 2019
15:45

Bojovníci arabsko-kurdské koalice podporovaní Spojenými státy pokročili na dvou frontách v bojích proti ozbrojencům z Islámského státu (IS) ve východní Sýrii. Radikálové se snaží jejich postup zpomalit využitím ostřelovačů a nastražených výbušnin. Informoval o tom mluvčí Syrských demokratických sil (SDF) Mustafa Bálí. Poslední oblast, kterou islamisté ovládají, je vesnice Baghúz na východě země.

Mustafa Bálí na twitteru uvedl, že tvrdé boje se odehrávají zejména v oblasti východního břehu řeky Eufrat. Nad místem střetů přelétávaly dva vrtulníky a byly slyšet hlasité exploze, nejspíš v souvislosti s nálety koaličních letadel, napsala agentura AP.

Arabsko-kurdská koalice v pátek oznámila, že obnovila operaci s cílem osvobodit i poslední část území, kterou ovládá Islámský stát. Z oblasti byly evakuovány tisíce civilistů.

Místní zdroje odhadují, že na malém území v Baghúzu, pod nímž je řada jeskyní a tunelů, zůstaly řádově stovky radikálů z IS. Vojenská operace proti nim byla minulý měsíc přerušena právě kvůli evakuacím civilního obyvatelstva. Jenom minulý týden oblast podle OSN opustilo na 13.000 lidí.

Koalice SDF oznámila zahájení konečného útoku proti IS krátce poté, co Bálí popřel čtvrteční výrok amerického prezidenta Donalda Trumpa, podle něhož boje už skončily a SDF dobyla 100 procent území dříve ovládaného IS. Trump už koncem loňského roku řekl, že považuje boj proti IS za skončený a že ze Sýrie stáhne všech 2000 amerických vojáků. Působí tam jako poradci a školitelé SDF. Nedávno nicméně Spojené státy oznámily, že v Sýrii i po stažení vojsk nechají asi 400 svých vojáků.

petr12 ( 20. března 2019 10:35 )

nebrat zajatce vrahy,zvířata ničit jako prasce!!

fotrpjotr ( 3. března 2019 13:33 )

Za chvíli budou islámisti prchající před válkou brát tučné dávky v Německu.

ivoadler ( 3. března 2019 10:58 )

Je nějaké podezřelé ticho kolem Idlíbu a okolí. Tam zřejmě dohoda Rusko - Turecko funguje.

petr12 ( 3. března 2019 09:18 )

všechno co zbylo živé po zvířatech islámu zabít!!!

Taurus70 ( 2. března 2019 20:48 )

Takze Donald zase kecal uvidime kolik ISISAKU zase Americti hrdinove zachrani a odvezou😂😂😂

Zobrazit celou diskusi