Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Hamáček: O střetech s Babišem, „lžích“ populistů, Sobotkovi, ženách a obměně ČSSD

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
3. března 2019
06:59

Bez Bohuslava Sobotky či Lubomíra Zaorálka, zato s novým vedením se ČSSD rozloučila v sobotu na čas s Hradcem Králové. Jan Hamáček utvrdil svou pozici, v rozhovoru pro Blesk Zprávy pak komentoval změny ve vedení, které mají pomoci sociálním demokratům odrazit se ode dna. Dle Hamáčka dochází k logické generační obměně. A zvolení Jany Maláčové či Tomáše Petříčka si pochvaluje, věří, že i s nimi přijdou lepší výsledky ČSSD. Ohledně zisku v květnových eurovolbách však nechtěl předbíhat.

Jan Hamáček předsedou, Roman Onderka prvním místopředsedou. Na sjezdu ČSSD v Hradci Králové, ze kterého Blesk Zprávy přinášely podrobné zpravodajství, to snad ani nemohlo dopadnout jinak. Oba kandidáti neměli soupeře a šlo jen o to, kdo všechno pro ně bude hlasovat a kolik delegátů jim podporu nevyjádří.

Onderka po svém zvolení prohlásil, že zatímco Hamáček je v této dvojici diplomat, on je spíš býk, který se nezdráhá prorazit nejednu zeď. Našla ČSSD svého hodného a zlého policajta? „My jsme si tu spolupráci s Romanem Onderkou už vyzkoušeli a funguje nám to, a když něco funguje, tak není důvod ten tým měnit. Já jsem rád za velmi silný mandát jak pro Romana, tak pro mně,“ řekl po sjezdu Hamáček v rozhovoru pro Blesk Zprávy. 

Sjezd v Hradci začal v pátek a hned v úvodu delegáti přivítali i prezidenta Miloše Zemana. Ten do Hradce přijel autem, zpět do Lán odletěl vrtulníkem. A stopu jeho projev za sebou nepochybně zanechal, byť tentokrát šlo o možná až překvapivě smířlivá slova, která někdejší předseda ČSSD volil. A navrch slíbil, že dá straně svůj hlas v květnových eurovolbách.

Zuřící Škromach, boxer Foldyna, jinak klid

I když proti pořádkům ve straně čas od času zabouřili Zdeněk Škromach či boxer Jaroslav Foldyna s rudým, podlitým okem a prasklou žilkou z tréninku, opozice proti Hamáčkovi a jeho partě tentokrát nebyla příliš vidět. A atmosféru sjezdu si Hamáček pochvaluje. „Je to úplně něco jiného, úplně neporovnatelné než před rokem. Sociální demokracie zvedá hlavu, je sebevědomá,“ říká Hamáček a pokračuje: „Teď je potřeba využít tu atmosféru a chuť členů sociální demokracie jít do boje, pracovat pro naši stranu a připravit jí nějaké konkrétní výsledky.“

Po ruce má kromě Onderky i další členy nového vedení - ministry Tomáše Petříčka a Janu Maláčovou, starostu Michala Šmardu a poslance Ondřeje Veselého. „Já jsem rád, já jsem je podporoval, jsou to nové viditelné tváře sociální demokracie,“ řekl  o Petříčkovi s Maláčovou stranický šéf. „Určitě budou posilou stranického vedení. Stranické vedení musí nějakým způsobem reflektovat nové trendy,“ podotkl.

Stále se učí, jak reagovat na Babiše

Posílit ČSSD potřebuje, dle průzkumů nadále daleko zaostává za koaličním lídrem ANO Andreje Babiše, který si na dálku do ČSSD rýpl, že si dle něj přivlastňuje některé společné úspěchy. „To je styl komunikace hnutí ANO, na který jsme si již zvykli,“ říká Hamáček.

„Pokud Andrej Babiš tvrdí, že sociální demokracie nemá nic společného s nárůstem důchodů, tak ho chci upozornit, že ten zákon, který to umožnil, předložil Roman Sklenák,“ podotkl. V minulé koaliční vládě, kde seděli i zástupci lidovců, přitom právě ANO některé úspěchy zdatně prezentovalo a marketingově tak své partnery válcovalo. „Myslím, že se pomalu učíme na tuto taktiku hnutí ANO reagovat,“ věří Hamáček.

Bez Sobotky i Zaorálka, Chovanec na odchodu

Na sjezdu přitom někteří výrazní sociální demokraté posledních let chyběli - nedorazil Bohuslav Sobotka, omluvil se i exministr zahraničí Lubomír Zaorálek, který na rozdíl od Sobotky či odcházejícího Milana Chovance ve Sněmovně pokračuje a mandát nesložil. „Já to vidím jako logický proces, je to nějaká generační obměna. Není to, že bychom se těchto lidí nějak vzdávali,“ podotkl k těmto jménům Hamáček. A konkrétně k expremiérovi Sobotkovi připomněl, že šlo o jeho volbu, jít do ústranní. „On si sám vybral život spíše dál od politiky, takže já to respektuji,“ vzkázal Hamáček.

Máme viditelných političek víc, říká Hamáček

Ve vedení zůstala jediná žena, byť tentokrát podstatně výraznější Maláčová, která nahradila neviditelnou Janu Fialovou. Na místopředsedkyni kandidovala i Lucie Orgoníková, ale neuspěla a páté místo v předsednictvu zůstalo neobsazené.

Není však jedna žena v čele ČSSD málo? „Samozřejmě já bych byl rád, kdyby postupem času se objevilo více a více sociálně demokratických političek, a ne že by nebyly,“ pokyvuje hlavou Hamáček. Upozornil, že na sjezdu vystupovaly moderátorka Alena Gajdůšková či místy značně rozohněné Lenka Teska Arnoštová a Kateřina Valachová. „Není to o tom, že bychom neměli viditelné ženy,“ podotýká Hamáček.

Postavil se za Petříčka proti komunistům

Naopak s ministrem zahraničí Petříčkem, který na sjezdu vytáhl maňáska své dcery a tvrdil, že on sám žádným maňáskem či loutkou rozhodně není, se pojí současná kritika z vnějšku strany - zatímco prezident Zeman jeho jméno v projevu nezmínil, ostře se do něj pustili hlavně komunisté, kterým jeho politika v Černínském paláci značně vadí.

„Já bych se divil, kdyby s Tomášem Petříčkem souhlasili. Protože Tomáš Petříček je prozápadní, proalianční ministr, stejně jako sociální demokracie. A komunisté ty spojence vidí trošku někde jinde,“ nedělá si z toho Hamáček těžkou hlavu.

Kolik křesel v europarlamentu? Hamáček cíl nevytyčil

S EU jsou pak spjaté i evropské volby - a Hamáček na dotaz, kolik by rád viděl v květnu na kontě ČSSD mandátů (strana obsahuje čtyři, do boje vedou kandidáty Pavel Poc a Olga Sehnalová, naopak Miroslav Poche a Jan Keller znovu nekandidují), neodpověděl přímo. „Já nebudu teď stanovovat nějaké počty mandátů,“ zareagoval Hamáček.

Větří snad neúspěch ČSSD? „Ono to nebude úplně jednoduché, protože eurovolby se vyznačují specifickou volební účasti, spíše nízkou a naším úkolem bude mobilizovat všechny sociálně demokratické voliče, aby ty volby vzali vážně,“ pokračuje předseda sociálních demokratů.

Připomněl však, že právě v europarlamentu se dělají klíčová rozhodnutí. „Do těchto voleb se chystá celá řada populistů, kteří za použití různých lží a polopravd se budou snažit EU zlikvidovat a my prostě jako ČR nemáme alternativu ke členství v EU. A to je potřeba jasně říkat,“ podotkl bojovně.

serzant ( 4. března 2019 06:25 )

Petříček místopředsedou,tak si to vytrucoval.Tím je tato partaj nevolitelná,ten Hamáček nechápe že jeho podporou odehnal většinu z mála zbívajících voličů_

Kathryn Hart ( 3. března 2019 17:45 )

Zmęczony stałych prób, aby schudnąć? Polecam najlepszy środek na odchudzanie, mi pomogło >>>> www.Takeslim.Com

agfor ( 3. března 2019 13:15 )

Zlatá vláda jedné strany - TV stoky otravovaly jen s jedním sjezdem darmožroutů. Teď každý, kdo se uprdne, tak má partaj a TV neví, kterou pomlouvat víc, aby se zalíbila vládnoucím totalizátorům.

petr11 ( 3. března 2019 11:33 )

....musíme, chtěli bychom a chceme... to je vše...???

ivoadler ( 3. března 2019 10:52 )

S Petříčkem souhlasím. Není pro nás jiná cesta než do pr dele USA, popř. EU. Píši o tom v jiném komentáři. Přísahat na hochy v USA a EU, když mezi nimi narůstají rozpory, mně přijde zvláštní.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa