Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

„Velrybí vězení“: Přes sto kytovců je ilegálně drženo v ruském zařízení v otřesných podmínkách

Autor: ital - 
1. března 2019
23:01

Aktivisté se bouří proti tzv. „Velrybímu vězení“, které se nachází na východě Ruska poblíž Vladivostoku. 12 kosatek a 90 běluh je zde drženo v zajetí v otřesných podmínkách. Firmy, které zařízení vlastní, prý kytovce prodávají do zábavních parků a čínských akvárií. Úředníci již obvinili majitele vlastnící společnosti, které se zvířaty obchodují.

Ruští úředníci vznesli obvinění proti čtyřem společnostem, které drží v zajetí přes 100 kytovců. Zvířata jsou vězněna v zařízení s otřesnými podmínkami a minimálním prostorem k pohybu v přeplněných nádržích. Ochránci životního prostření proto dali místu název „Velrybí vězení“. Zmíněné společnosti dostaly již v minulosti pokuty za nezákonné zajetí zvířat a jejich prodej do zábavních parků. Pohraniční stráž věří, že i tyto vodní savci jsou drženi ilegálně.

Aktivisté na případ upozornili koncem loňského roku, když začal černý odchyt velryb u pobřeží tichého oceánu. Ochránci oznámili zmizení jedné kosatky začátkem února. Podle informací zpravodaje Novaya Gazeta jsou některá ze zvířat v zajetí již od června. Zástupce zařízení zadržujícího kytovce však popřel jakékoliv špatné zacházení se zvířaty.

Strážci dostali minulý týden od prezidenta Putina příkaz prozkoumat a vyšetřit případ ilegálního držení velryb a zvířata propustit na svobodu. V Rusku je povolené držení kytovců v zajetí pouze pro vědecké účely. Pro černý trh však představují obrovské bohatství. Do zábavních parků se totiž prodávají za částku v přepočtu téměř 140 milionů Kč za kus.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání