Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Znásilněné dívence (11) doktoři odepřeli potrat. Těhotenství skončilo císařským řezem

Jedenáctiletá Lucia musela podstoupit císařský řez, (ilustrační foto).
Jedenáctiletá Lucia musela podstoupit císařský řez, (ilustrační foto).  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: Darina Jíchová - 
1. března 2019
18:30

Argentinou otřásá případ jedenáctileté dívky, kterou znásilnil přítel její babičky, s níž žila v severoargentinské provincii Tucumán. Dívka po sexuálním napadení otěhotněla a její rodina zažádala o potrat. Úřady ale jejich žádost zamítly a těhotenství pokračovalo několik týdnů, soudce dívce tento týden povolení k potratu udělil, lékaři však zákrok odmítli provést. Gynekologové, kteří se nakonec podvolili proceduru vykonat, museli dívce udělat císařský řez. O příběhu informovala stanice CNN.

Dívka, které v tisku říkají Lucia, tento týden konečně podstoupila potrat. Lucia, která od roku 2015 žije se svou babičkou, se stala obětí pětašedesátiletého sexuálního predátora. Situaci ještě zhoršuje fakt, že se jednalo o babiččina přítele. Dívka se svěřila psychologům, že se dvakrát pokusila o sebevraždu.

„Chci, aby ze mě vyndali tu věc, kterou do mě ten stařec dal,“ žadonila u lékařů. Po pokusech o sebevraždu skončila na psychiatrii.

Jak to bylo se žádostí o potrat?

Jejího případu se okamžitě ujala místní humanitární organizace ANDHES. Jejich verze události se ale značně liší od prohlášení tucumánského ministerstva zdravotnictví. Podle aktivistů dívka na potrat čekala týdny, podle ministerstva o něj rodina zažádala teprve toto pondělí. 

Aktivisté z ANDHESu trvají na tom, že dívka se svou matkou před několika týdny navštívila nemocnici v Tucumánu. Lékaři po vyšetření zjistili, že je dívka těhotná. Matka je následně požádala, zda by mohli provést potrat, oni to odmítli. Rodina se pak obrátila na místní úřady, jejichž prvotní reakcí bylo podle aktivistů rovněž zamítnutí.

Úřady: Matka tvrdila, že se o dítě postará

O případu tento týden rozhodoval soudce, ten žádosti o potrat vyhověl. Tucumánské ministerstvo zdravotnictví se brání tím, že během Luciina vyšetření matka lékařům oznámila, že se po porodu o dítě postará. Žádost o ukončení těhotenství své dcery podala až tento týden.

Ministryně zdravotnictví pro Tucumán Rossana Chahlaová sdělila agentuře Télam, že žádost byla podána až toto pondělí. „Chtěla bych vás informovat o tom, že náš zdravotní systém by nikdy nebránil ani neoddaloval potrat,“ prohlásila Chahlaová. 

Potrat je v Argentině nelegální

Potrat jako takový je v Argentině nelegální, ale současný zákon ho dovoluje provést v případu, že se jedná o oběť znásilnění, nebo když těhotenství ohrožuje život matky. Pokud ženy, které nesplňují podmínky dané státem, podstoupí přerušení těhotenství, mohou skončit až na 4 roky ve vězení.

„Zákon je jasný, do téhle situace jsme se nikdy neměli dostat,“ prohlásila Fernanda Marcheseová, ředitelka ANDHESu. Podle ní úřady zdržováním procesu schválení žádosti o potratu porušily Luciina práva. Dívčin případ a to, čím si musela projít, rozzuřil světové humanitární organizace a lidsko-právní aktivisty. Amnesty International na svém twitteru odsoudila přístup úřadů, které podle nich měly okamžitě jednat, zvláště když oběť znásilnění byla tak mladá.

Lékaři nechtěli provést potrat

Soudce provedení procedury povolil toto úterý a dívky byla ihned převezena do Nemocnice Evy Perónové v Tucumánu, tamní lékaři však zákrok odmítli vykonat, na což mají podle argentinského zákonu o potratech právo. Aktivisté za legalizaci potratů v Argentině potvrdili, že je v zemi velmi obtížné sehnat lékaře, který by proceduru provedl.

Naštěstí se ministerstvu zdravotnictví ještě v úterý podařilo sehnat dvojici lékařů, kteří byli ochotní dívčino těhotenství přerušit. Po důkladném vyšetření však došli k závěru, že jelikož už je Lucia ve 23. týdnu těhotenství, potrat by mohl ohrozit její život.

Gynekoložka se zhrozila

„Potrat by pro ni bylo zbytečné mučení,“ komentoval dívčin stav José Gijena, proto se rozhodl přikročit k mikrocísařskému řezu, operaci provedl společně se svou ženou, gynekoložkou Cecilia Oussetovou. Dítě je nyní v péči lékařů, ale jeho šance na přežití jsou nízké. Lucia se vzpamatovává ze zákroku.

Také Oussetová byla v naprostém šoku, když Luciu viděla. „Nohy se mi úplně roztřásly, ta dívka plně nechápala, co se děje a co ji čeká!“ lékařka obvinila úřady, že dívčin případ využily pro politické účely a vlastní publicitu. Dodala, že Lucia je po operaci v dobrém stavu.

Zobrazit celou diskusi