Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Zeman přemlouvá manželku, aby volila ČSSD. Pospíšil: A to jim kroutil nožem v ráně

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
1. března 2019
14:50
Autor: simao, vei - 
1. března 2019
13:25

Prezident Miloš Zeman zavítal v pátek na sjezd ČSSD do Hradce Králové. Sociálním demokratům dle svých slov přivezl dárek. Chystá se je volit v eurovolbách 24. a 25. května. A přemluvit se k tomu chystá i manželku Ivanu. Zeman na sjezd do Hradce přijel netradičně na zadním sedadle prezidentské limuzíny. Odjížděl pak, jako obvykle, na předním sedadle spolujezdce. A od pětistovky delegátů si vysloužil několikrát potlesk.

„Vážený příteli předsedo, milé přítelkyně, vážení přátelé, děkuji za pozvání na váš sjezd,“ přivítal se s delegáty v Hradci Králové prezident Miloš Zeman. Připomněl, že když se takto viděli naposledy v kulturním domě Střelnice, doporučoval ČSSD spolupráci s ANO.

„Vím, že toto doporučení tehdy do jisté míry rozdělilo sociální demokracii, a jsem rád, že jste se v referendu zeptali členské základny, co si o tom myslí,“ kvitoval Zeman. „Myslím si, že jste zaznamenali už první úspěchy díky činnosti ve vládě. Jako příklad bych uvedl zrušení karenční doby,“ připomněl Zeman proplácení nemocenské od prvního dne stonání, což byl jeden z cílů sociálních demokratů ve vládě. 

Prezident Miloš Zeman na sjezdu ČSSD (1.3.2019) Prezident Miloš Zeman na sjezdu ČSSD (1.3.2019) | Blesk - Robert Klejch

Zeman ČSSD povzbudil s tím, že průzkumy, které ji nechávají stále často na jednociferných a spíše hubených preferencích „od pěti do dvanácti procent“, pohrdá. Navezl se přitom do těch, kdo takové průzkumy sestavují. „Říkám jim obchodníci s deštěm, případně obchodníci s teplou vodou, protože jejich výzkumy se nejen liší mezi sebou, ale především se razantně liší oproti reálným volebním výsledkům,“ míní Zeman. 

Zeman bude volit v eurovolbách ČSSD

„Milí přátelé, každý host má přinést nějaký dárek, když někam přichází, proto jsem se rozhodl, že v blížících se volbách do Evropského parlamentu budu volit sociální demokracii. Prosím, abyste tento drobný dárek přijali s takovým přátelstvím, s jakým ho dávám. Takže jeden hlas máte, a když přesvědčím svoji ženu, budete mít dokonce dva. A teď už zbývá úplná maličkost, to jest získat alespoň několik set tisíc dalších hlasů, aby sociální demokracie zaujala důstojné místo, neboť by bylo zahanbující pro nejstarší českou politickou stranu, aby ji předstihly strany, které se teprve etablují na české politické scéně, například Piráti,“ uvedl také Zeman. 

Šéf opoziční TOP 09 Jiří Pospíšil si na twitteru po tomto Zemanově „dárku“ neodpustil rýpnutí: „Zeman bude volit stranu, které celé minulé volební období kroutil nožem v ráně. Členové ČSSD jsou jistě neskonale vděční za podporu.“

Prezident Miloš Zeman na sjezdu ČSSD (1.3.2019) Prezident Miloš Zeman na sjezdu ČSSD (1.3.2019) | Blesk - Robert Klejch

Prezident připomněl, že letos slaví třicet let svého působení v politice. „Snad jsem se v této době a za tuto dobu i něco naučil, takže občas rozdávám nevyžádané rady, které moji posluchači trpělivě a s úsměvem vyslechnou. Dovolte mi, abych po tomto oznámení vám řekl několik příjemných a několik nepříjemných věcí,“ podotkl Zeman.

Chválil sociální demokraty Petra Váchu či Jana Birkeho za jejich úspěchy na komunální úrovni. „Takových komunálních politiků je poměrně hodně a opakuji, vy si jich málo vážíte,“ vytkl ČSSD. „Teď budu nepříjemný. Druhá strana mince jsou dvouprocentní výsledky některých organizací. A předsedové těchto organizací mají tu odvahu kandidovat na nejrůznější funkce, místo aby rezignovali a uvolnili místo schopnějším,“ rýpl si Zeman, ale nikoho konkrétního nejmenoval. 

Důchodce Zeman: Nezapomínejte pro menšiny na většinu

Dle prezidenta nikdo nemá tak velký potenciál voličů jako ČSSD. „Jsou to čtyři a půl milionu zaměstnanců, ale také dva a půl milionu starobních důchodců, mezi něž patřím. Někdy tím voláním po získání mladých a nezkušených velkoměstských liberálů jste na tyto voliče zapomněli a odehnali jste je od sebe. A nezlobte se na mě, že to řeknu s jakousi nadsázkou, někdy jsem měl dojem, že sociální demokracie je spíše spoluorganizátorem pochodu Prague Pride, než stranou práce,“ pokračoval v kritice Zeman.

Nemá však prý nic proti tomu, aby byly v programu ČSSD zahrnuty nejrůznější menšiny. „Jenom bych vás prosil, abyste nezapomínali pro menšiny i na většinu,“ žádal Zeman. ČSSD dle něj „umí, když se chce, že ze sedmi procentní strany se může opět zdvihnout a že může opět vstoupit do Strakovy akademie hlavním vchodem“. 

V ČSSD Zemana opět kvitují

Podle místopředsedy ČSSD a poslance Romana Onderky byl prezident Zeman evidentně potěšený, že dostal pozvánku na sjezd své bývalé strany a ještě k tomu na místo, kde byl v roce 1993 zvolen předsedou sociální demokracie. „Jeho odhodlání, že mu na sociální demokracii záleží, vyjádřil tím, že půjde k evropským volbám a bude volit sociální demokracii,“ ohodnotil vystoupení Zemana v Hradci Králové Onderka.

„Vnímám to jako výsledek usilovné práce a úspěch současného vedení, tedy Jana Hamáčka a mě v tom smyslu, že se nám podařilo narovnat vztahy,“ hledal Onderka možné důvody, proč se Zeman opět přiklání k sociální demokracii, ze které odešel v roce 2007.

Podle Onderky je od Zemana takové sbližování s ČSSD nezištné „On má tu obrovskou výhodu ze všech politiků v České republice, že ve druhém volebním období kór, si může říkat opravdu co chce, nemusí se nikomu zpovídat, takže žádnou zištnost bych v tom rozhodně neviděl,“ dodal Onderka.

„Projev pana prezidenta vidím jako povzbudivý,“ ocenila vystoupení Miloše Zeman ministryně práce a sociálních věcí a stále ještě kandidátka na místopředsedkyni ČSSD Jana Maláčová. Právě ona zažívá své poprvé. Poprvé se účastní sjezdu sociální demokracie, kde hraje takto aktivní roli. Osobně kvituji, že pan prezident zmínil a ocenil témata, která já jako ministryně prosazuji,“ pochvalovala si dál slova Miloše Zemana.

Přinese Zeman hlasy?

Stejně jako ostatní delegáti na sjezdu se i Maláčová radovala nad tím, že se prezident vrací k sociální demokracii a slíbil jí hlas v evropských volbách. „Myslím, že je to dobrá zpráva,“ dodala ministryně s tím, že věří v květnu ve dvouciferný výsledek.

„Je to nesmírně pozitivní, já jsem za to ohromě vděčný. Je vidět, že se sociální demokracie probouzí a jsem rád, že to takto ocenil i pan prezident,“ reagoval na Zemana lídr kandidátky ČSSD pro evropské volby Pavel Poc, podle kterého nikdy nepřestal být Miloš Zeman sociálním demokratem, i když stranu před 12 lety opustil. „Byl tehdy sociálním demokratem a je sociálním demokratem v srdci i dnes,“ je přesvědčený Poc. „Z toho jeho projevu jsem nadšený, jsem rád, že si ta naše srdce k sobě opět našla cestu,“ dodal.

„Myslím, že potěší každou stranu jakýkoliv člověk, který řekne, že nás bude volit, nicméně od prezidenta je to silnější vyjádření, které má určitou symboliku,“ ocenil Zemana předseda poslaneckého klubu Jan Chvojka, podle kterého by Zemanovo prohlášení mohlo sociálním demokratům přinést zpět některé voliče. „Někdo, kdo má rád Miloše Zemana, si může říct, že když nám dal on šanci, tak to s námi zkusí i on,“ je přesvědčený Chvojka.

Odvaha poražených

„Teď budu nepříjemný,“ připravoval krátce před závěrem svého projevu delegáty sjezdu prezident Miloš Zeman. Bylo to po té, co stranu pochválil za vstup do menšinové vlády s hnutím ANO a také za některé úspěšné politiky, kteří uspěli v komunálních či senátních volbách. „Druhá strana mince jsou dvouprocentní výsledky některých organizací. A předsedové těchto organizací mají tu odvahu kandidovat na nejrůznější funkce, místo aby rezignovali a uvolnili místo schopnějším. Jistě víte, o kom mluvím, ale protože jsem zdvořilý člověk, nikoho jsem nejmenoval,“ pustil se Zeman do kritiky, která byla ovšem mírnější, než bylo v minulých letech zvykem.

Mířit mohl na ministra zahraničí Tomáš Petříčka, který v komunálních volbách kandidoval neúspěšně v Praze 7 a teď kandiduje do vedení ČSSD na post místopředsedy. „Neberu si to osobně,“ reagoval pro Blesk Zprávy Petříček.

V kuloárech kulturního domu Střelnice v Hradci Králové se ale mluvilo mezi straníky o tom, že místo Petříčka měl Miloš Zeman mířit spíš na někoho jiného.

Výměna sedadel

Po svém projevu si Miloš Zeman vyslechl také řeč předsedy ČSSD Jana Hamáčka, který také se svým týmem ministrů představil úspěchy, které se sociální demokracii podařily ve vládě prosadit. 

Hned po té Zeman z Hradce Králové opět odjel. Oproti příjezdu ovšem seděl tentokrát už na předním sedadle - vedle řidiče, kde zpravidla sedává. Když jeho limuzína do Hradce Králové přijela, seděl prezident vzadu. 

„Pro nás je lepší a i z bezpečnostního hlediska, když jakákoliv chráněná osoba sedí na zadní sedačce. Pan prezident chce ale jezdit spíš vepředu. Tam sedává především na kratší cesty. Na ty delší už se ale přesouvá na zadní sedačku, kde má více pohodlí,“ řekl Blesk Zprávám jeden z členů prezidentovy ochranky.

Když Zeman odjížděl ze dvora královéhradeckého kulturního domu, bylo jen u výjezdové brány 13 bodyguardů v civilu. Další členové ochranky byli v okolí.

Pepicek1953 ( 3. března 2019 09:03 )

velice se divím p.Zemanovi že podporuje ČSSD když kdykoliv se na ně spoléhal tak ho zradili a tak se divím že jim leze do zádele a mluví o tom že je bude podporovat,tak tím mě zklamal a už bych mu hlas nikdy nedal a tak v klidu může přemlouvat i svou ženu a pak odejít na Vysočinu

monhtik ( 2. března 2019 12:06 )

Myslím, že pan Pospíšil jako prvotřídní převlíkač kabátů má nejméně co mluvit.

xiioma ( 1. března 2019 16:52 )

To vypadá, že Strana práv občanů - Zemanovci už má tak málo členů, že to nehodí ani na kandidátku. Kdepak, po našem prezidentovi zůstává už jen spálená zem a vajgly.

turbina ( 1. března 2019 16:44 )

Prej je půjčuje Zemanovi.

jentakjenkobliha ( 1. března 2019 15:54 )

Voliči ANOfertu musí být zklamání že Milouš dá hlas Socanům. Ale nic se neděje, žije mezi námi 30% koblihou totálně zdivočelých pomatených seniorkoblihových hňupů, tvořící voličský elektorát konfidentova podnikatelského záměru ANO.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa