Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Politik „popleta“ odmítá očkování, spalničky chce řešit antibiotiky. Ta ale nemoc neléčí

Autor: Mii - 
28. února 2019
20:35

Po celém světě přibývají stovky nemocných, úřady situaci nestíhají řešit a Světová zdravotnická organizace bije na poplach, přesto existují lidé, kteří na současné epidemii spalniček nevidí nic zvláštního. Patří mezi ně texaský republikánský politik Bill Zedler, který má zajímavou teorii. Nemoci se podle něj není třeba bát, protože existují antibiotika. Ta ale proti spalničkám nezabírají. Zedler je známý odpůrce očkování, informuje The Washington Post.

Zedler, který je členem dolní komory amerického kongresu, o spalničkách a antibiotikách promluvil k příležitosti projednávání nového zákona, který by lidem v Texasu dával možnost neočkovat své děti. Navrhovaná legislativa je dlouhodobě předmětem kontroverzí a kritika směrem k ní se v reakci na epidemii spalniček ještě zvýšila. Odborníci po celém světě se totiž shodují, že zvýšený výskyt nemoci způsobili právě lidé, kteří odmítají očkování.

Podle Zedlera jsou ale obavy z nemoci neopodstatněné. „Když jsem vyrůstal, hodně lidí tyhle choroby chytalo,“ obhajoval své stanovisko pro místní deník Texas Observer. Měl při tom na mysli spalničky, plané neštovice a příušnice.

Spalničkám se poté věnoval více. „Chtějí, aby se říkalo, že lidé na ně umírají… Ano, lidé v zemích třetího světa opravdu na spalničky umírají… ale lidé v Americe s antibiotiky a podobnými věcmi neumírají,“ popisoval Zedler.

Bakteriální versus virové choroby

Kongresman to řekl v době, kdy se počet případů spalniček v Texasu a dalších čtyřech amerických státech dostal na nejvyšší čísla za posledních 20 let. Washington dokonce musel vyhlásit stav nouze. Epidemie se pojí k odmítání očkování, které Zedler rovněž nemá v lásce. Podle amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) se počet nevakcinovaných dětí v USA za posledních 15 let zčtyřnásobil.

Spalničky jsou nebezpečné zejména proto, že jsou vysoce nakažlivé. Způsobuje je virus spalniček, na nějž neexistuje žádný specifický lék – léčí se pouze obecné příznaky jako horečka. Zedlerovo tvrzení, že je zle vyléčit antibiotiky, je tudíž nepravdivé, protože antibiotika se používají k léčbě nemocí bakteriálního původu.

Politik není první veřejnou osobou v Americe, která vyslovila kontroverzní výrok na téma spalniček a očkování. Manželka ředitele komunikace Bílého domu Billa Shina před několika dny napsala na twitteru, že podobné nemoci „dělají člověka zdravějším a bojují proti rakovině“. Vyslovila také politování nad tím, že její děti dostaly vakcínu MMR, protože „nikdy nebudou mít dlouhou přirozenou imunitu jako ona“. Teze, že očkování je pro děti nebezpečné, přitom byly již několikrát vyvráceny.

PPP150W ( 1. března 2019 06:50 )

Ono je to asi proto, že jste nebyl očkován. Já ano. A nevím co je chřipka, spalničky, ani angína i když proti ní se neočkuje, protože to je bakteriální onemocnění léčitelné antibiotiky. Viry neustále mutují, proto se může i obyčejná chřipka stát smrtelnou. Je to vaše volba. Já mám s očkováním dobré zkušenosti, vč. mých dětí a vnoučat.

papik ( 1. března 2019 02:18 )

Za tu madam se saozřejmě omlouvám, vidím, že jste muž .

papik ( 1. března 2019 01:11 )

Ale tady se bavíme o spalničkách madam, obrna a spalničky jsou totéž asi tak jako ananas a žirafa.

hejpockej ( 28. února 2019 23:09 )

detska obrna to je samozrejme zavazne onemocneni a ockovani je mensi zlo. Navic vacina je dost efektivni.

hejpockej ( 28. února 2019 23:06 )

splanicky jsem jako dite prodelal, jednalo se o tydeni zalezitost, o nic horsi nez angina, nevim proc se z toho dela takovy drama....to same delaji s chripkou… tu mam taky kazdy rok a nepos*ru se z toho.. furt lepsi nez riskovat ockovani, ktery stejne neochrani...

Zobrazit celou diskusi