Před necelým rokem zveřejnilo minulé vedení radnice komplexní studii proměny ulic Vrchlického a Plzeňské. Studie slibovala zprůchodnit velké parky na území městské části a frekventované ulice Plzeňskou a Vrchlického změnit v městský bulvár.

Většina změn pak podle bývalého starosty Pavla Richtera (TOP 09) padala a stála na dostavbě Radlické radiály. Pokračování úspěšné studie se zaměřilo na západní část Motolského údolí, které navazuje na již zpracovanou část. Vymezená oblast nyní slouží zejména k rekreačním účelům. Nová studie je zprůchodňuje a vytváří zelené zázemí pro druhou nejrychleji se rozvíjející městskou část v Praze.

Motolské rybníky

Na finální podobě nové studie se podle mluvčí Prahy 5 Markéty Drešlové z velké části podílela veřejnost, s níž architektonické studio A69 komunikovalo. A jaké projekty se chystají začít realizovat? „Městská část se chce zaměřit například na okolí motolských rybníků. Je tam čistá voda, ale okolí je zanedbané. Cílem je udělat promenádu, park a lepší zázemí u vodních ploch. Vizí je také vytvoření biotopu ke koupání, jaký je třeba v Radotíně,“ prozradila mluvčí.

První fáze

Radní nezapomněli ani na první fázi, která se podle architektů měla realizovat nejpozději do roku 2050. Oblasti, jejichž proměna by se měla zahájit v tomto funkčním období, jmenuje mluvčí Drešlová: „Za všechny lze jmenovat úpravy předprostoru Buďánek, odkrytí Motolského potoka, vytvoření Cesty ve svazích, revitalizace parků nebo pěší lávka nad Městským okruhem,“ ukončuje výčet. Kdy však k realizaci dojde a kolik bude stát, nechtěla zatím upřesnit. 

Fotogalerie
16 fotografií