Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jaro se blíží a s ním...úklid! 6 rad, jak se z něho nezbláznit a mít domov jako klícku

/
  • Vrhněte se na jarní úklid.
    2. března 2019 ● 12:00

    Jaro neodvratně klepe na dveře, a to znamená, že je potřeba se připravit i na jarní úklid. Poradíme, jak si práce správně naplánovat, aby vám z toho nešla hlava kolem.

     

  • 1.

    Vytvořte si plán

    Ještě před začátkem generálního jarního úklidu si vytvořte plán. Postup je totiž velmi důležitý. Rozmyslete si, kde začnete a kde skončíte. Může se totiž lehce státá, že bez plánu se vám práce „zkříží“ a budete muset některé opakovat. Kdo by třeba chtěl dvakrát mýt okna, když si na poslední chvíli vzpomenete, že vymalujete ještě obývák.

     

    Základní pravidlo je: Koupelnu až na konec. V ní se totiž sbíhají veškeré „servisní“ práce jako je mytí kbelíků, praní hadrů atd…

    úklid
    Autor: iStock

  • 2.

    Bez vysavače ani ránu

    Důležitým pomocníkem při velkém jarním úklidu je vysavač. Díky němu se zbavíte chuchvalců prachu nebo chlupů vašich domácích mazlíčků, které mají tendenci udržovat se v hůř dostupných místech v bytě. Vysavače mají naštěstí ve většině případů více sacích hubic, které se dokážou dostat všude. Když se dáte po vysávání do vytírání podlahy, půjde vám to díky minimu prachu, hezky od ruky a tolik se nenadřete.

    úklid
    Autor: iStock

  • 3.

    Zbavte se prachu

    Nezapomeňte na prach. Jarní sluníčko je sice krásné, ale jeho paprsky mohou odhalit pořádné nánosy, kterých si přes zimu nikdo nevšiml. Vybavte se utěrkami z mikrovlákna nebo prachovkami, které dokážou špínu spolehlivě a hlavně jednoduše odstranit. Sáhněte i na těžko přístupná místa- jako jsou knihy v knihovně nebo lustry a mrkněte také na vypínače a zásuvky. I na nich se dokáže držet prach.

    Úklid
    Autor: Shutterstock.com

  • 4.

    Babské rady na mytí stěn

    Máte doma dítko, kterému nestačí na jeho kreslení papír a občas to „schytá“ i stěna? Nezoufejte! Zkuste obyčejný chléb. Vytvarujte si z něj kuličku a přejeďte s ní nečistoty na zdech. Sice budete mít trochu nadrobeno, ale zeď bude zase zářit čistotou. Můžete použít i speciální houbičky, které bez použití saponátu zdi od malůvek vyčistí. A když nic nezabere, pořád je tu křída. Tou můžete nevzhledné cákance zabarvit.

    úklid
    Autor: iStock

  • 5.

    Očista bytu a šatníku

    Zažeňte zimní náladu tím, že odstraníte vše, co vám zimu připomíná. Zbavte se všeho, co máte doma navíc a zkuste provzdušnit svoji skříň a udělat si místo na nové kousky. Pokud se vám nakupí hromada nepoužívaných hadříků, dejte je do pytle na odpadky a odneste do sběrného kontejneru na textil. Uděláte si tak nejenom pořádek ve skříni, ale také dobrý skutek.

    ...
    Autor: Shutterstock.com

  • 6.

    Chraňte své ruce

    Při úklidu je samozřejmě také důležitý váš osobní pocit. Nemáčejte si při mytí oken ruce v mokré vodě. Pro své vlastní pohodlí si radši navlečte na ruce úklidové rukavice, které mohou o vaši pokožku při práci pečovat. Ideální jsou třeba rukavice s aloe vera.

     

    A poslední rada na závěr: Neberte úklid jako nutnou a nudnou povinnost. Uklízet se prostě musí, takže s chutí do toho, neodkládejte to, čím dříve se do uklízení pustíte, tím to bude rychleji za vámi. Ten pocit čistoty a voňavého bytu po šedé zimě stojí za to.

    úklid
    Autor: iStock
    Zdroj: Fino

Dnešní horoskopy