V kraji je hodně malých obcí, mnohde mají prodejny problémy se udržet. „Krajské peníze slouží k částečnému zaplacení neinvestičních nákladů na provoz prodejny, a to bez ohledu na vlastníka budovy a provozovatele obchodu,“ řekl hejtman Josef Bernard.

V letošním roce kraj rozdělí v dotacích na prodejny až tři miliony korun. Loni kraj rozdělil 1,3 milionu korun, o dotaci mělo zájem 33 žadatelů. Peníze dostali především provozovatelé prodejen.

O dotaci na udržení prodejny může požádat obec do 250 obyvatel. Dostat ji může i obec do 1000 obyvatel, ale pouze pro prodejnu v části obce, která má do 250 obyvatel.

Padesát nebo třicet tisíc

Dotaci může získat obec na energie a vodu, pokud jí patří budova obchodu, a na mzdové náklady na prodavačku, když prodejnu provozuje obec.

Příspěvek může dostat i jiný provozovatel prodejny než obec. Malé vesnice mohou požádat kraj o peníze na kamennou prodejnu až ve třech svých částech obce do 250 obyvatel.

Výše dotace je 50 tisíc korun, pokud prodejnu provozuje obec nebo pokud obec hradí náklady na energie, v ostatních případech je maximální výše dotace 30 tisíc korun. V Plzeňském kraji žije kolem 580 tisíc obyvatel. Z 500 obcí má 351 vsí méně než 1000 obyvatel.