„Prvnímu zájemci o koupi bot při schůzce náhle navýšili domluvenou cenu ze čtyř a půl tisíce o pětistovku. Když se to kupujícímu nelíbilo, jeden ze školáků vytáhl zbraň se slovy: „Dej mi peníze, nebo tě zastřelím,“ popsal úvodní loupež kriminalista Jaromír Komenda.

Poslední oběť nejen okradli, ale i vyzuli

Ve druhém případě se proměnili mladí gauneři na sociálních sítích naopak v kupující. Předstírali, že chtějí koupit značkové boty za šest tisíc. „Na schůzce si jeden z dvojice vyzkoušel boty a chtěl s nimi bez zaplacení utéct. Po strkanici přišla znovu na řadu pistole a vyhrožování,“ prozradil kriminalista.

Dvojici „narostla“ po úspěšných loupežích křídla. Na třetí schůzku už přišli s dalšími dvěma kumpány ve čtyřech a svůj útok vystupňovali.

Jeden z lumpů si zkoušel nabízené boty a ostatní si prohlíželi svou budoucí oběť. „Všimli si, že má obuté velmi drahé značkové boty. Poškozeného proto svalili na zem, vyzuli mu boty, jeden z podezřelých si je obul a všichni utekli,“ vylíčil poslední ze série loupežných přepadení se zbraní kriminalista Komenda.

Nebezpečný boss je přes své mládí ve vazbě

Teprve šestnáctiletý šéf gangu je podle policie nebezpečný. Už v minulosti měl problémy se zákonem. S poškozenými vždy komunikoval prostřednictvím sociálních sítí pod smyšleným jménem. Čas schůzek domlouval na pozdější odpolední hodiny a na odlehlejších místech.

Poté, co detektivové výlupky pochytali, nestačili se při domovních prohlídkách divit. Mezi kradenými věcmi objevili i čtyři plynové pistole k nerozeznání od pravých.

„Hlavní mozek celé skupiny, šestnáctiletý mladík, je stíhán vazebně. Hrozilo, že by v loupežích pokračoval. Ostatní členy vyšetřujeme na svobodě,“ poznamenal Komenda. Kriminalisté mají přitom podezření, že poškozených by mohlo být více. Pokud se někdo stal obětí takového „obuvnického obchodu“, může informovat policisty na tísňové lince 158.

Detektivové zároveň prověřují možnou spojitost ozbrojených lupičů s takzvaným Vaňkovka gangem, asi patnáctičlennou tlupou dětských kriminálníků, kteří loni v létě přepadali a šikanovali po Brně školáky a pořezali dokonce i dospělého muže.