Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Milujete coca-colu? Můžete ji skvěle využít i při úklidu!

/
  • Coca-colu můžete využít i při úklidu!
    Coca-colu můžete využít i při úklidu! (istock.com)
    10. února 2024 ● 06:00

    Colové nápoje jsou po celém světě velice populární, ale bohužel nemají pozitivní dopad na naše zdraví. Místo pití ji raději využijte jinak! Možná byste nevěřili, s čím vším si poradí v bytě nebo na zahradě!

    Oblíbená coca-cola má podle vědců zásadní vliv na naše zdraví. Její kyselost je totiž téměř stejná jako u kyseliny v baterii. A půl litru coca-coly obsahuje až patnáct kostek cukru! To, že nepřispívá ke štíhlé linii, je asi to nejmenší. Pravidelné pití klasické coca-coly škodí zubům a naleptává jejich sklovinu. Podle studií mají také lidé, kteří pijí podobné nápoje často a pravidelně, o 48 % vyšší riziko infarktu a mrtvice v porovnání s lidmi, kteří je nepijí vůbec nebo alespoň ne často. Proto pokud si nějakou tu lahev občas koupíte, dopřejte si ji raději jen trochu a zbytek nápoje využijte k prospěšnějším a účinnějším věcem. Víte, kde všude ji v domácnosti oceníte?

  • 1.

    Vyčistí toaletu

    Autor: iStock


    Cola vám pomůže s úklidem WC, a to rychle a efektivně. Pokud vám došel čistič na toalety, můžete ho nahradit tímto sladkým nápojem. Stačí ho nalít po obvodu celé mísy a nechat chvíli působit, aby se mohly projevit účinky kyseliny v nápoji obsažené. Poté klasicky použijte záchodovou štětku a spláchněte.

     


  • 2.

    Odstraní fleky od krve a mastnoty

    Autor: iStock


    Máte mastné fleky na oblečení, které nejdou dolů? Ušpinila jste si nějaký svršek nebo bytovou látku od krve? Nalijte na ně trochu coca-coly a nechte pár hodin působit. Poté oblečení vyperte a po skvrnách by nemělo být ani památky.

     


  • 3.

    Vyčistí připálené hrnce

    Autor: iStock


    Coca-cola si také poradí s připálenými hrnci či pánvičkami. Pokud ji nalijete na připálená místa a necháte je odmočit, zbaví vás špíny a mastnoty a vše se vám podaří lépe umýt.

     

  • 4.

    Odstraní rez

    Autor: iStock

    Trápí vás rezavé skvrny na kovových věcech a nic na odstranění nepomáhá? Tak si vezměte k ruce trochu coca-coly. Namočenou houbičkou můžete jen otírat rezavá místa. Pro lepší působení je možné namočit rezavý předmět do coca-coly nebo můžete hadřík navlhčený tímto nápojem omotat kolem předmětu a nechat ho působit, dokud je to zapotřebí. Rez bude rázem pryč. Pouhé 2 litry coca-coly stačí také na vyčištění rzi ze špinavého bazénu. Coca-cola má i schopnost dostat rez z oblečení – stačí nalít na skvrnu, nechat působit a pak běžně vyprat.

     

  • 5.

    Poradí si s vodním kamenem v konvici

    Autor: iStock


    Pokud vás trápí vodní kámen ve vaší varné konvici, dobře si s ním poradí nejen ocet, ale také coca-cola. Nechte ji v konvici působit přes noc a ráno po vodním kameni nebude ani památky.

  • 6.

    Odstraní žvýkačku z vlasů

    Autor: iStock


    Limonáda si poradí i s hodně nepříjemnou situací, a to tou, když se vám do vlasů přilepí žvýkačka. Odstranění může být dost náročné a nepříjemné. A někdy nezbývá než sáhnout po nůžkách. Ale ještě než to uděláte, vyzkoušejte následující trik. Ponořte slepené vlasy do nápoje a nechte několik minut působit. Žvýkačka by se měla sama oddělit.

     

  • 7.

    Zbaví zahradu slimáků

    Autor: iStock


    Otravují vám život na zahradě nepříjemní slimáci? Místo chemických pastí můžete vyzkoušet tip od zkušených zahrádkářů, který používají při hubení slimáků. Jednoduše položte misku coly na noc do záhonku nebo postříkejte inkriminovaná místa coca-colou. Kyseliny v ní obsažené už si s nimi poradí.

     

     

Články odjinud

Dnešní horoskopy