Odmítal život jen tak vzdát a se zákeřnou nemocí bojoval statečně a se ctí. Do poslední vteřiny svého života byl Jiří přesvědčen, že se v soukromém sanatoriu dá alespoň trošku dohromady, opustí nemocnici, setká se s Aničkou a odjede s ní a kamarádem Pavlem Páskem (51) k moři. „Nechtěl dceru vylekat. Proto s její návštěvou v nemocnici stále otálel. Čekal, až bude trochu v kondici,“ vysvětloval Pásek a popisoval, že psychicky na tom byl Jirka v posledních dnech opravdu výborně.

Třetina váhy

„Myslelo mu to neuvěřitelně. Takhle jsem ho nezažil ani nepamatuju,“ kvitoval ještě o víkendu radostně Pásek. Hlavě se zákeřná nemoc naštěstí vyhnula. Jinak ale rakovina, která se Jirkovi vrátila znovu do krku a začala mu postupně sžírat celé tělo, přidala v posledních týdnech na intenzitě. Už takhle zesláblý Jirka ztratil třetinu své váhy a neměl sílu už ani vstát z postele a sám se najíst. Dokonce se mu začal zhoršovat zrak.

Pár měsíců

Když ho před dvěma měsíci propouštěli z Ústřední vojenské nemocnice s tím, že operace i chemoterapie jsou zbytečné a pacienta by jen ještě víc potrápily, Jirkově rodině a Páskovi řekli: „Nemoc může postupovat velice rychle, anebo je šance na život ještě pár měsíců. Ale jenom pár! Tohle nikdo neodhadne.“ A doporučili už jedině hospic s tím, že jiná možnost bohužel už neexistuje, protože Jirka bude potřebovat odbornou péči 24 hodin denně.

A tak se Jiřímu dostalo té nejlepší opatery, kterou mohl mít, protože soukromé sanatorium na Pleši se na onkologicky nemocné pacienty přímo specializuje. „Má se tam jako v bavlnce. Na vlastní oči jsem viděl, že v průběhu jedné hodiny za Jirkou přišly, i čtyřikrát, a pokaždé to byla jiná sestřička,“ informoval Blesk ještě o víkendu Pásek a zdůraznil, že za Jiřím chodí celá rodina a on žije stále vidinou, že se setká s dcerou. Manželka Andrea (30), která ho kvůli problémům s alkoholem loni opustila, mu nabízela, že by mu Aničku přivezla.

Fotogalerie
45 fotografií

 

O rakovině hrtanu čtěte ZDE