Ročně tu napadnou metry a metry sněhu. Konkrétněji třeba šest a půl metru za loňský rok. V Aomori ležícím v japonské horské oblasti Tohoku žije asi 300 tisíc obyvatel. Právě jejich poklidný život pravidelně nahlodávají drsné sněhové podmínky.

Každý rok, díky své poloze na severu, sužují město a okolní hory silné sněhové bouře a blizardy. Ty pak z místa dělají jednu z nejvíce zasněžených oblastí na planetě. Velikou měrou do toho přispívá i každoroční studená fronta, která na ostrov proudí z promrzlé ruské Sibiře. Od začátku roku 2019 tu znovu sypalo jako o život. Celkem už napadlo dva a půl metru nového sněhu.

Sníh a led se pro místní obyvatele staly součástí života. Město Aomori vesele funguje dál. Leží tu největší přístav v prefektuře, který platí za vstupní bránu ostrova Honšú pro pasažéry a náklad z dalšího japonského ostrova Hokkaidó. Všudypřítomný sníh se ale nevyhne ani moři. Místní úklidové čety ho každý den do ledové vody vsypou stovky tun. V roce 2018 město na odklízení sněhu vydalo neuvěřitelných 800 milionů korun.

Aomori ročně vyhledají tisíce milovníků lyžování ve volném terénu - místní hory Hakkoda k takovým radovánkám, díky přívalům čerstvého sněhu, přímo vybízejí. Komu by se ale nechtělo s lyžemi cestovat lodí, může využít supermoderní rychlovlak. K dispozici je zde i mezinárodní letiště, které denně odbaví 20 letů. Na něm každou zimu operuje jednotka „Bílý Impuls“, která skýtá pětatřicet speciálních pluhů a fréz na úklid přistávací plochy. Do akce vyjíždí osmkrát denně a ranveje jsou díky tomu stále připravené přijímat další a další letadla s turisty.

Na návštěvníky severního japonského regionu ale nečeká jen mráz. Na místním trhu je možné pořídit nespočet různých ryb, krabů a jiných mořských plodů, kterými se zdejší chladné vody jen hemží, a díky tomu se sem zimu co zimu sjíždějí rybářské lodě z celého světa. Ohřát se pak jejich posádky i turisté mohou v nedalekých termálních lázních.

Fotogalerie
10 fotografií