Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Pasažéři se loučili se životem: Vítr si hrál s letadlem jako kočka s myší

Autor: chal - 
26. února 2019
13:27

Letadlo s britskými turisty ještě ani nepřistálo v cílové destinaci v Gibraltaru a jeho pasažéři už věděli, že na tenhle výlet do smrti nezapomenou. Modlili se jen, aby konec nepřišel za pár okamžiků. Když se totiž stroj blížil k cíli, začal si s ním pohrávat silný vítr. Ze záběrů, které se podařilo natočit, tuhne krev v žilách. Kolos vážící několik desítek tun ve vzduchu působil spíš jako papírová vlaštovka.

Když pasažéři aerolinky British Airways v pondělí po osmé ráno nasedali do letadla, které je mělo odvézt do Gibraltaru, určitě nečekali, jaké drama po cestě zažijí. Kolem Gibraltaru totiž v pondělí před polednem foukal velice silný vítr, který letadlu znemožnil přistát.

Kromě toho si ale se strojem ve vzduchu pohrával jako kočka s myší. Už krátce po události se na internetu objevily záběry letadla, které se hrozivě naklání ze strany na stranu. Pravé křídlo Airbusu A320 vlivem vichru v jednu chvíli mířilo téměř kolmo k zemi, po sekundě už ale směřovalo k obloze. Stroj se nakláněl ze strany na stranu a pasažéři byli strachy bez sebe.

Vše nakonec naštěstí dopadlo dobře, i když piloti z logických důvodů v Gibraltaru nepřistáli. Stroj dosedl na zem v asi sto kilometrů vzdálené Malaze ve Španělsku. Někteří z pasažérů se po přistání přiznali, že už byli smířeni se smrtí, ti cyničtější zážitek přirovnali k oblíbené atrakci.

„Bylo to jako jízda na horské dráze,“ řekl televizní stanici Sky News pasažér Elli Hasselt. „Jsem otec tří dětí, modlil jsem se. Připadalo mi, že jsme jen pár vteřin před smrtí,“ dodal už vážněji.

 

„Bezpečnost pasažérů a posádky je pro nás vždy prioritou,“ řekl mluvčí aerolinky. „Vzhledem k silnému větru okolo Gibraltaru se piloti rozhodli pro přistání na letišti v Malaze,“ dodal. Airbus A320 pojme až 180 pasažérů.

Letadlo podle mluvčího aerolinky ve španělském městě žádné problémy s přistáním nemělo a cestující ho opustili živí a zdraví. Zato se zážitkem, na který asi do smrti nezapomenou. „Jestli poletíte na Gibraltar, ujistěte se, že máte nějaké spodní prádlo navíc,“ napsal s nadsázkou jeden z pasažérů na sociální síť k videu, které natočil přímo na palubě.

romanwitt ( 26. února 2019 14:58 )

Náchápu co dělalo letadlo ve vzduchu,když je mělo odvézt.

pekaaaros ( 26. února 2019 13:40 )

Možná by nebylo od věci otevřít si na letišti hned vedle krámku s rychlým občerstvením taky obchůdek se spodním prádlem.

Zobrazit celou diskusi