Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„O Čtyřlístek a bunkr se Češi poprali.“ Stát lacině prodá domy, auta i prkotiny

Video se připravuje ...
Autor: David Budai - 
26. února 2019
06:29

Auta, byty, pozemky, ale i nářadí, mobily nebo třeba sběratelské známky. To všechno už si dnes mohou Češi koupit na státním aukčním portálu, kde se prodávají věci, které stát nepotřebuje nebo nechce. Momentálně jsou tam stovky položek, ale od června jich budou desítky tisíc, protože tam bude majetek prodávat přes 400 státních institucí. V rozhovoru pro Blesk Zprávy to řekla šéfka majetkového úřadu Kateřina Arajmu. „Stát na tom vydělá a lidé budou mít vše na jednom místě,“ řekla.

Rodinný dům v Aši za 1,7 milionu, areál bývalé policejní kynologické základny za 27 milionů, ale i horské kolo za 300 korun nebo broušené skleněné vázy za čtyři stovky. Státní portál s aukcemi nepotřebného státního majetku momentálně nabízí necelých 500 položek a většinu věcí tvoří buď pozemky, nebo méně hodnotné věci z takzvaných odúmrtí.

Už od začátku června se ale nabídka bohatě rozroste. Vyřazený nebo jinak nepotřebný majetek zde bude nabízet přibližně 420státních organizací, úřadů a institucí. Povinnost jim zavádí nová vyhláška ministerstva financí.

Desítky tisíc aukcí

„Stanoví složkám státu povinnost inzerovat svůj nepotřebný majetek i na našich webových stránkách. Pokud by se u nějakých 420 subjektů zkoncentrovala nabídka na jenom místě aukčního systému, bude se jednat o desítky tisíc nabídek,“ řekla ve studiu Blesku Kateřina Arajmu, ředitelka Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Právě tento úřad aukční portál vytvořil a zatím tam nabízí majetek, který je v jeho agendě.

Předměty i nemovitosti je možné třídit podle různých kritérií a do aukce se může zapojit kdokoliv. Portál byl spuštěn loni v únoru a za rok fungování se zapojilo přes 330 tisíc lidí. „Za rok jsme absolvovali 2300 aukcí a u jedné jsme zaznamenali rekord 109 příhozů. Například na konci roku jsme prodávali bunkr na Hradecku. Z částky 37 tisíc se po desítkách příhozů vyšplhal na 150 tisíc korun,“ uvedla Arajmu.

Stát na tom vydělá

„Občané mají poprvé možnost kupovat nepotřebný majetek státu kupovat z pohodlí domova a hlavně online sledovat příhozy a výsledek aukce. Takže systém výrazně posiluje veřejnou kontrolou transparentnost,“ chválí systém Arajmu. A dodává, že kdyžto bude majetek všech institucí, stát na tom ve výsledku vydělá. „Vše bude průhlednější, pro občany méně časově náročné a tím pádem bychom měli mít i více zájemců, příhozů a tím pádem vyšší příjmy do státního rozpočtu,“ dodala.

Užitečný je portál také pro obce, které mohou mít zájem třeba o odkup pozemků nebo domů v rámci svého území. Často tak mohou vyřešit nepříznivé situace, kdy určitá nemovitost, která není v obecním vlastnictví, blokuje rozvoj obce. Díky tomu, že se zobrazuje také plán aukcí do budoucna, mají možnost se na to připravit. „Obce to ocenily, protože se musí k nákupu a nabídkám poměrně dlouho připravovat,“ řekla Arajmu

Podle ředitelky ÚZSVM tvoří momentálně značnou část nabídky předměty z odúmrtí, tedy z dědictví, která připadnou státu. Jde tak například o motorky, auta, sběratelské předměty, elpíčky nebo sběratelské předměty. „Velký zájem jsme evidovali u časopisu Čtyřlístek a také jsou tam různé potřeby pro domácí kutily a vybavení domácností,“ dodala Arajmu v rozhovoru.

Zobrazit celou diskusi